Vezessünk körültekintően – Megrázó kampánnyal hívja fel az autósok figyelmét a közút
Fotó: Illusztráció/ utinform.hu

18 mérnökségi szakember hunyt el 2000-től napjainkig, miközben az utak mellett dolgoztak. A Magyar Közút ismét egy kampányban hívja fel az autósok figyelmét, hogy vigyázzanak a társaság dolgozóira. Szinte hetente törnek össze figyelmetlen autósok a munkaterületek elejére kihelyezett ütközési energiaelnyelő szerkezeteket.

 

Jelenleg is folyamatban van a Tiszavasvári úti felüljáró felújítása, ezt a beruházást is a Magyar Közúttal közösen valósítja meg az önkormányzat. Itt javarészt a híd alatt dolgoznak a szakemberek, de így is vigyázni kell rájuk. Jellemzően inkább Nyíregyháza külterületén találkozhatunk a társaság szakembereivel, de a közeljövőben a Stadion utcai körforgalomnál, illetve a Tiszavasvári úti felüljáró és a Derkovits utca, valamit a Belső körút – nagykörút csomópontoknál is a közút fog dolgozni. A munkálatokat mindig jelzik a KRESZ-táblák is, sebességkorlátozásra, útszűkületre, illetve a helyszínen zajló munkára is felhívják a figyelmet.

„Én itt ragadnám meg az alkalmat, ezt mindig meg szoktam tenni, hogy megkérjem a felújítás alatt lévő szakaszon közlekedőknek a türelmét, hiszen minden ilyen felújítási munka kisebb-nagyobb korlátozásokkal jár. Érdemes türelmesnek lenni, hiszen azon dolgozunk, hogy a felújítások befejezését követően mindenki a lehető leggyorsabban, a lehető legjobb komfortérzettel és ami nagyon fontos, hogy a legnagyobb biztonságban érhesse el úti célját” – mondta Óvári László, a Magyar Közút Nonprofit Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója egy nemrégiben szervezett sajtótájékoztatón.

Vigyázzunk a dolgozókra

Az ideiglenes szabályok betartása a társaság munkatársainak biztonsága szempontjából kiemelten fontos. A Magyar Közút egy megrázó kampánnyal próbálja felhívni az autósok figyelmét, hogy vigyázzanak a társaság dolgozóira az utak mentén. A közút kérése azért is aktuális, mert az előjelzések alapján várhatóan kimagaslóan sok nyaralni vágyó választ belföldi úti célt, a megnövekedett forgalomhoz pedig az elmúlt 10 év legnagyobb volumenű útfelújítási programja társul – olvasható a társaság közleményében. Az úton lévők tehát számos esetben találkozhatnak munkaterülettel, ahol rengeteg szakember végzi folyamatosan a felújítási és a napi üzemeltetési és burkolatjavítási, illetve növényzetgondozási munkákat. A Magyar Közút kampányában az az özvegy szerepel, akinek a férje 2017-ben hunyt el, miközben az M0-on dolgozott.

Gyakori balesetek

A 2000-es évtől napjainkig 18 mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt, ezért indította el a társaság két évvel ezelőtt „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányát. Ezt azóta is folyamatosan napirenden tartja a társaság, ennek ellenére rendszeresen történnek balesetek a munkaterületek térségében és szinte hetente törnek össze figyelmetlen autósok a munkaterületek elejére kihelyezett ütközési energiaelnyelő szerkezeteket. Ráadásul a társaság egyik ilyen eszközére telepített sebességmérő kamera néhány nappal ezelőtti felvételei alapján az is elmondható, hogy a közlekedők egyáltalán nem tartják be a kihelyezett sebességkorlátozásokat a gyorsforgalmi utak munkaterületeinek térségében, ami szintén jelentős baleseti kockázatot hordoz.