Verbunk napra várnak minden érdeklődőt a Sóstói Múzeumfaluba június 12-én

Verbunk napot szerveznek a Sóstói Múzeumfaluban. A 'Verbunk táncok a Kárpát-medencében – Hagyományok Háza' elnevezésű program a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület és a múzeumfalu közös rendezvénye. Az érdeklődőket június 12-én, vagyis ezen a héten szombaton várják a skanzenben.

A Hagyományok Háza azzal bízta meg a Sz-Sz-B Megyei Néptánc Egyesületet, hogy csatlakozzanak a hagyományteremtő, verbunk napi megemlékezéshez. Ez egy Kárpát-medencei ünnep lesz a jövőben, amelyet a tervek szerint minden évben megszerveznek majd.

„Tíz együttes fog itt megjelenni, ennek a java része nyíregyházi, illetve Sz-Sz-B megyei, de lesz egy hajdúsági csapat is Derecskéről, illetve a Bodrog táncegyüttes is itt lesz Sárospatakról. A fellépők száma több mint 200 fő, úgyhogy sokan leszünk” – erről Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője beszélt televíziónknak. 

A programok között arra is készülnek, hogy minden együttes hoz majd valamilyen tájegységükre jellemző ételt, amelyet a látogatók meg is kóstolhatnak. Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója kiemelte, a rendezvényt a szokásos belépő megvásárlásával tekinthetik meg azok, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal.

„Ez a környezet megadja az érzésvilágot nemcsak a táncos számára, hanem a látogató számára is. Ez a népi építészeti környezet hitelesebbé teszi magát a táncot, és a porták is élővé válnak a látogatók számára, úgy érezhetik a látogatók, mintha időutazáson vennének részt, és végre láthatja, hogyan is éltek, hogyan mulattak, vagy éppen a katonai toborzás hogyan zajlott a régi időkben.”

A kezdeményezés célja, hogy a magyar verbunkot visszaemelje abba a magasságába, amely még a katonaállítás időszakában volt – erről már dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere beszélt a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón.

„Magyarországon, illetve a határon túl összesen 5 helyszínen lesz ez a hagyományteremtő esemény megrendezve, nagyon örülök neki, hogy Demarcsek Györgyék gondoltak Nyíregyházára és a múzeumfalura, hogy ezt a rendezvényt ide hozzák. Remélem, hogy jó idő lesz, és sokan kijönnek, hiszen az biztos, hogy a 3 portán lévő nagyon sok együttes és a 3 népzenei együttes, akik a talpalávalót húzzák, azok ide jó hangulatot teremtenek a Sóstói Múzeumfaluba.”

A program második részében egy gálaműsort adnak az együttesek, amelyekben a verbunk mellett már a csárdást is bemutatják, a gálaműsor végén pedig 14 zenész együtt muzsikál majd, miközben az összes férfi fellépő, közel százan, egy közös, nagy verbunkot járnak.

Kapcsolódó galéria

Verbunk tánc beharangozó