Véradás – A Nyíregyházi Egyetemen évtizedes hagyománya van a véradásnak

A Nyíregyházi Egyetemen évtizedes hagyománya van a véradásnak, nyertek már véradóversenyt, és többször voltak dobogósok is az ország felsőoktatási intézményei között. Most két napon keresztül várják az egészséges egyetemi hallgatóikat, oktatókat és munkatársakat az egyetem „B” épületének aulájában. 

4,5 dl vér. Ennyit vesznek le egy embertől, mindössze néhány perc alatt, ez pedig elég ahhoz, hogy megmentsenek vele három másik életet. A Nyíregyházi Egyetem, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat által szervezett hagyományos őszi véradást már több mint egy évtizede rendezik meg az intézményben – erről beszélt Béres Tamás szervező, a Nyíregyházi Egyetem PR referense.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy segítsünk másokon, akár mentsünk meg három életet, és ebben a véradó mozgalomban részt tudjunk venni. Főiskolás koromban adtam először vért, azóta pedig minden évben segítek. Amikor az egyetemen kezdtem dolgozni, bekapcsolódtam a véradó mozgalom szervezésébe, azóta pedig szervezőként is segítek, nagyon örülünk annak, hogy több évben is a hallgatók az országos véradóversenyben is első helyezést értek el.” 

A Nyíregyházi Egyetem számos programmal népszerűsíti a véradást. Ennek keretében egyre több elsőévest szólítanak meg, és vonnak be a programba, felhívva a figyelmüket a véradás fontosságára. Dr. Minya Károly intézetigazgató a rendezvényen a véradás hagyományát méltatta. 

„Több mint egy évtizedes hagyománya van már, és nagyon fontos a Nyíregyházi Egyetemnek ez a társadalmi szerepvállalása. Igyekszünk motiválni és felhívni a hallgatók és az oktatók figyelmét ennek az ügynek a fontosságára, napjainkban talán ezt nem is kell hangsúlyozni.” 

Az idei hagyományos őszi véradás két napig tart, szerdán 11-től 13.30-ig várják a segíteni vágyókat. Minya Károly hozzátette, bíznak abban, hogy egyre többen vállalkoznak erre a nemes és életmentő feladatra.