Már láthatóak a nemrég született vörös óriáskenguruk a Nyíregyházi Állatparkban

Különleges pillanatoknak lehetnek szemtanúi a Nyíregyházi Állatpark látogatói. Az országban csak itt élő vörös óriáskenguruknál ugyanis nemcsak a nőstények zsebéből kikandikáló kengurukölyköket lehet megcsodálni, de a héten már az egyik apróság a biztonságot nyújtó zsebet is elhagyta. Az állatpark munkatársai csak körülbelül tudják a két kengurubébi életkorát, a fejlettségi állapotot figyelembe véve, a fiatalabb egyed 6, míg az idősebb 7,5 hónapos lehet.

Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője elmondta:

„A Nyíregyházi Állatpark számtalan állatcsaládjában születik apróság, ám rendszertanilag egy olyan család van, ahol, hogyha utód születik, azonnal nem tudunk a létezéséről, ezek pedig az erszényes állatok. Jellemző a kengurufélékre, hogy nagyon fejletlenül látnak napvilágot az utódok, annyi erejük van az egy grammos apró állatoknak, hogy az erszénybe felkapaszkodnak, s ott egy csecsbimbóhoz tapadnak, amit egészen 70 napos korukig el sem eresztenek. Először 150 naposan dugják ki a fejüket az erszényből, majd véglegesen 240 naposan hagyják el azt.”

A vörös óriáskenguru nősténynek egyszerre akár három utódja is lehet különböző fejlődési stádiumban: az egyik elég idős ahhoz, hogy anyja erszényén kívül éljen, de még szüksége van a tejére. A második anyja erszényében él, ott táplálkozik, míg a harmadik embrió állapotban van az anyaméhben. A Nyíregyházi Állatpark 2013 óta tartja a világ legnagyobb erszényes állatát, az ausztrál kontinenst bemutató kifutórendszerben, többek között Bennett-kenguruk, tyúkludak, fekete hattyúk, emuk és dingók szomszédságában. Már több ízben volt szaporulat a jelenleg 11 egyedet számláló csapatban. 2017 óta a faj európai törzskönyvvezetője az állatpark munkatársa, azaz ő koordinálja az Európában, zárt tartási körülmények között élő vörös óriáskenguru populációt.