Győzött a Nagyvárosi fények és Verebes István Életműdíjat kapott – Bezárt a VIDOR Fesztivál
Fotó: Trifonov Éva

A Nagyvárosi fények, illetve a Határátlépések nyerte az idei, jubileumi VIDOR legtöbb díját. A zsűri elnöke a kamaraszínpadon találkozott leginkább az ízlésének tetsző darabokkal. A színházi versenyprogramon túl sikeres volt a fesztivál zenei, világzenei programja, és szerették a nézők a szabadtéri előadásokat is.

 

A Játékszín szombat esti előadása előtt már volt a zsűrinek elképzelése a díjakról. Nos, mindent borított a versenyprogramot záró Nagyvárosi fények sikere. A téma abból az időből való, amikor a film – ha némán is, de – versenyezni kezdett a színházzal. Ma persze már együttműködnek. Szente Vajk rendezése kapta a legjobb nagyszínpadi előadás és a legjobb rendezés díját. A legjobb díszlet és jelmez, illetve a legkiemelkedőbb csapatmunka kitüntetés is a Játékszínt illette. Nagy Sándor a legjobb férfi főszereplő lett.

„Nagyon szép, tiszta és nagyon megható pillanatok is vannak benne a sok viccen kívül. Azt kell mondanom, hogy ezt a műfajt még nem nagyon csinálta senki az országban – a pantomimeseken kívül természetesen. De így, hogy egy filmet színpadra vinni, amiben nincs szöveg, az azért egy elég ritka történet. Szerintem az egész kiállítása, lebonyolítása, a karakterek, a színészi játék különleges – ugye csak az van, ami az arcunkon van. Mert nem tudunk más eszközökhöz nyúlni. Az nagyon megnehezíti a dolgunkat! De, amikor ez megvan, és az ember el tudja kezdeni élvezni a játékot, akkor viszont csodák tudnak történni” – mondta még a szombat esti előadás előtt Nagy Sándor, a Játékszín Jászai-díjas művésze.

Megtörtént a csoda, pontosabban beérett a kiváló munka eredménye. A közelmúlt ismert történései miatt úgy tapasztaltuk, hogy a hazai élvonalbeli színházak nem tudtak eljönni Nyíregyházára, vagy nem tudtak új VIDOR-ra való előadást ajánlani. Így szerepeltek most alternatív, fiatal kis színházak, új formációk. A közismerten hálás nyíregyházi közönség a VIDOR zsűrielnökét, a Kossuth- és Jászai-díjas színművészt, Benedek Tibort is meglepte. A fesztivál különdíját talán a színház nézőinek ajánlaná. Vegyes érzéseket váltott ki belőle az, amit a versenyprogramban látott. 

„Nem vagyok prűd, nem vagyok ellene a csúnya szavaknak, de itt azért minden darab lényege, a nevetés forrása testünk alsó rétege, és a csúnya beszéd volt. Főként ez volt a jellemző. Rendben, hogy a darabok sok esetben a mai világról szóltak. De nem biztos, hogy ez a legfontosabb! Hogy ne legyek igazságtalan, voltak jobb és szebb darabok is, különösen a kamaraszínházban” – vélekedett a fesztiválról a VIDOR zsűrielnöke, Benedek Miklós Kossuth- és Jászai-díjas színművész.

A legjobb kamaraszínházi előadás díját a Határátlépések, az Orlai Produkciós Iroda előadása nyerte. A legjobb férfi epizódalakításért Ötvös Andrást jutalmazták. A Határátlépések több szerző és a társulat közös története, mely itt és most játszódik.

„Van egy távoktatás jelenet, amiben tulajdonképpen feldolgoztuk az első hullám szörnyűségeit, amit a szülők, gyerekek és tanárok egyszerre megéltek, több-kevesebb alkoholmennyiség magukhoz vételével. Ez egy elég vaskos, mintegy 15–20 perces jelenet. De akár szabadtéren, akár zárt térben csináltuk, az a csodálatos, hogy azonnal, a harmadik másodpercben megértik a szülők és a nézők, hogy mi fog következni, és azonnal ordítva röhögünk ezen, ami történik velünk. Ez egy nagy közös játék” – fogalmazott Ötvös András Junior Prima díjas színész.

A zsűri díjazta még Kiss Anna Laurát, aki Lengyel Ferenc partnere volt a Live.hu-ban, illetve Szabó Veronikát, a Láthatáron csoport művészét. A XX. VIDOR Fesztivál Életműdíját Verebes Istvánnak, az egykori nyíregyházi színidirektornak ítélte a zsűri.

Kapcsolódó galéria

VIDOR fesztivál utolsó nap