Vasárnap népszavazás: esküt tettek a szavazatszámláló bizottság tagjai

Az eskü szövegét mondták közösen a szavazatszámláló bizottság tagjai dr. Ulrich Attila alpolgármester után a Kodály Zoltán Általános Iskolában. Ők az október másodikai népszavazáson felügyelik majd a törvényességet és a rendet a szavazókörökben.

 

Vasárnap népszavazás

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, Magyarországon elég régen volt népszavazás, ezért örül annak, hogy sokan itt vannak és komolyan veszik ezt a feladatot és segítik az Önkormányzat munkáját. Az alpolgármester hozzátette, reméli, Nyíregyháza lakossága is úgy gondolja, hogy ez a vasárnap megér annyit, hogy elmenjenek és lelkiismeretük szerint szavazzanak.

 

Közel hétszázan a törvényesség érdekében

 

Nyíregyházán 100 szavazókörben és a polgármesteri hivatalban közel 700-an teljesítenek majd vasárnap szolgálatot.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője elmondta, a szavazatszámláló bizottság tagjainak az a feladatuk, hogy közreműködjenek a választás technikai lebonyolításában. Ők vannak kint a szavazókörökben, ők fogadják a választópolgárokat, megállapítják a személyazonosságukat, azt, hogy jogosultak-e a szavazásra, átadják a szavazólapokat és ők azok, akik a nap végén megszámolják az egyes szavazóköri szavazatokat.

 

Reggeltől késő estig dolgoznak majd

 

A szavazatszámláló bizottságokba kétféleképpen kerülnek a tagok. Egy részről a Közgyűlés választja őket. Ebben az esetben ez a választás a négyéves országgyűlési ciklusra érvényes. Másrészről pedig minden egyes választási eseménynél a jelölő szervezeteknek, pártoknak lehetőségük van arra, hogy két főt delegáljanak a bizottságokba. Ebből a kétféle megbízásból jön létre a szavazatszámláló bizottság. A tagok vasárnap a választás előtt lényegesen korábban megérkeznek a szavazókörbe, hiszen nekik biztosítani kell azt, hogy reggel hat órakor a szabályoknak megfelelően elindulhasson a voksolás. Az urnazárást követően pedig a szavazatokat számlálják meg és zárják a szavazóköröket.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)