Változások a kórházi ellátásban – Érinti a műtéteket és szakrendeléseket

Magyarország Kormánya, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében, ismét egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett az ország egész területére. Ennek értelmében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházaiban is változások lépnek életbe. A változások érintik a műtéteket és a szakrendeléseket egyaránt.

 

Változások lépnek életbe a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházaiban. Elsők között megkezdődött a 2. COVID-ellátóhely felkészítése is a koronavírus-fertőzött és -gyanús betegek ellátására, így 2020. 11. 12-étől, csütörtöktől a fehérgyarmati telephelyen fogadják és helyezik el a területileg a vásárosnaményi, mátészalkai, fehérgyarmati és csengeri járásokhoz tartozó betegeket. Kivételt jelentenek a speciális ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek és -gyanús betegek, akiket továbbra is Nyíregyházára irányítanak.

– A Miniszter 2003/20-as egyedi utasítása meghatározta azt, hogy valamennyi egészségügyi szolgáltatónak az ágyai 40 százalékát kell koronavírus-ellátásra fordítani, felkészíteni. Ez azt jelenti, hogy a megyében ezt követően már nemcsak a Jósa András Oktatókórház központi telephelyén, hanem a városi kórházakban is definiáltan lesz koronavírusos betegek ellátására fenntartott kapacitás. Mi is tervezzük a betegútvonalakat, tervezzük azt, hogy a városi kórházainkban Fehérgyarmaton, majd Mátészalkán hogyan fogjuk ezt megoldani, és Kisvárda is már a saját köreiben tervezi és szervezi a koronavírusos betegek ellátását. Ez a nyíregyházi telephelyre könnyítést jelent. Azért is nagyon fontos, mert a Nyíregyházán egyébként működő sebészeti, onkológiai, kardiológiai területek működését mindenképpen biztosítanunk kell, hiszen a nem COVID-ellátás miatt ezekre az ellátási formákra a megye területén élőknek szüksége van. Nem tervezzük a nyíregyházi telephelyen az 557 ágy feletti újabb ágyak bevonását – mondta el dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes, orvosigazgató.

A koronavírus-járvány ideje alatt is elvégzik az onkológiai szűréseket (mammográfia, méhnyakrákszűrés, vastagbélszűrés), és tervezetten ellátják a daganatos betegeket, legyen szó onkológiai kezelésről vagy onkosebészeti beavatkozásról. A tervezett sebészeti és endoszkópos beavatkozásokra (pl. vastagbéltükrözés) csak egy negatív PCR-vizsgálati eredmény birtokában kerülhet sor. A kardiológiai ellátásokat a szakmai kollégium ajánlása alapján végzik, erről a szakorvosoktól kaphatnak tájékoztatást. A gyermekgyógyászati ellátások esetében is indokolt a halasztható ellátások későbbi időpontban való elvégzése, ennek eldöntése a kezelőorvos feladata.

2020. 11. 10-től a beavatkozásokhoz szükséges PCR-mintavétel helye a Fül-orr-gégészet 8-as számú szakrendelője. A mintavételi helyet nem a Szülészeti épület főbejáratán át, hanem az épület udvar felőli rámpáján keresztül lehet megközelíteni, amelyet útbaigazító táblák jeleznek. A mintavétel munkanapokon 8 és 15 óra között, előjegyzés alapján történik. A Szülészet-Nőgyógyászati Osztály csak sürgősségi járóbetegeket fogad, a terhesgondozás és az azzal kapcsolatos vizsgálatok rendje változatlan. A szüléskor csak egy, igazoltan egészséges hozzátartozó tartózkodhat a szülő nő mellett. Császármetszés esetén a hozzátartozó a műtétet követő 20 percig lehet a kismamával és a csecsemővel együtt. A kórház vezetősége felhívja a lakosság figyelmét, hogy a korábbi előjegyzéseket a vészhelyzet miatt nem tudják fenntartani a szakrendeléseken, újabb időpont-egyeztetés miatt kérik, hogy jelenleg ne hívják a rendelőket.

– A tervezhető és halasztható eljárások felfüggesztésével tulajdonképpen átállunk a tavaszi sürgősségi ellátásra. Ez azt jelenti, hogy csak a sürgős-szükség körében végezhető ellátásokat fogjuk végezni. Valamennyi betegünk értesítést kap arról, hogy az előjegyzett, halasztható ellátásokat későbbi időpontban fogjuk tudni elvégezni – fűzte hozzá dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes, orvosigazgató.

Jelenleg 557 ágyon kezelnek a Jósa András Oktatókórházban koronavírusos betegeket, ebből 54 az intenzív ágy. Az ellátáshoz szükséges eszközök rendelkezésre állnak.

– Jelenleg már 13 ápolási egységben látjuk el a COVID általános betegeket. Itt ugye az általános ápolás eszközei szükségesek. Ezek, ezeken az osztályokon eddig is rendelkezésre álltak és most használjuk őket a COVID-ellátásban. Az Intenzív Osztály a nagyobb eszközigényű ellátási forma. Kaptunk az Állami Egészségügyi Ellátó Központ központi kereteiből 46 lélegeztetőgépet, 40 monitort és központi monitorokat illetve infúziós pumpákat közel 1 milliárd forint értékben – emelte ki dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes, orvosigazgató.

A kórház vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy legyen megfelelő számú személyzet a betegek ellátására, de folyamatosan nagy nyomás nehezedik a szakdolgozókra.

– Az intenzíves szakápolók és orvosok nagyon fáradtak, nagyon sokat dolgoznak. Oda kell figyelniük nemcsak a maguk munkájára, hanem arra is, amit egy kevésbé jártas és kevésbé gyakorlott kolléga végez mellettük, tehát szakmai felügyeletet is kell, hogy biztosítsanak azok fölött, akik még az intenzív osztályainkon dolgoznak – mondta dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes, orvosigazgató.

Az alapellátásból is csoportosítottak át dolgozókat, akik további segítséget jelentenek a koronavírussal fertőzöttek ellátásában.

– Néhányan érkeztek hozzánk az Alapellátásból olyan szakorvosok, akiknek belgyógyász, tüdőgyógyász és intenzíves szakvizsgájuk van. Ők azt gondolom nagyon értékes szakemberek, hiszen a koronavírus-ellátáshoz pontosan ezekre a képzettségekre és kompetenciákra van szükség. Örömmel fogadtuk őket, és várjuk a továbbiakban akár önként, akár pedig kirendeléssel érkeznek – dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes, orvosigazgató.

A gyorsan változó vírushelyzet miatt, további intézkedések bevezetése is várható a kórházban, ezekről és minden hasznos információról folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, emellett kérik az érintettek együttműködését és a türelmét.