Valentin-nap: megható történet kapcsolódik Szent Bálint vértanúhoz
Valentin-nap: megható történet kapcsolódik Szent Bálint vértanúhoz

Február 14. Bálint-, másképpen Valentin-nap, amikor a szerelmesek, a barátok megajándékozzák egymást. De vajon ki volt Szent Bálint?

Szent Bálintot a szerelmesek védőszentjeként is számontartják. Elsősorban erről a napról az ajándékozás, a virágcsokor és az esti vacsora jut eszünkbe. De vajon miből alakulhatott ki ez a szokás?

Több személy is kapcsolódik Szent Bálint nevéhez

A katolikus egyház több különböző Bálint (Valentin, Valentinus) nevű szent vértanút tart nyilván.

A legismertebb történet szerint Bálint az ókori Rómában volt pap, amikor II. Claudius császár megtiltotta a fiatal férfiaknak a házasodást, mert úgy vélte, hogy az egyedülállók a családosoknál jobb katonák. Bálint megtagadta a rendelet teljesítését, titokban továbbra is esketett, amiért kivégezték.

A másik legenda is II. Claudius császárhoz főződik, ugyanis a börtönében raboskodó Bálint visszaadta börtönőre vak lányának látását, majd kivégzése előtt, február 14-én üzenetet küldött a lánynak „A te Valentinod” aláírással. Ebből eredhet a Bálint-napi üzenetküldés szokása.

Párválasztás az ókori Rómában

Az ókori Rómában a párválasztás napján a mezőkön legelésző nyáj istenét ünnepelték. Ennek a napja február 15. volt, melynek éjszkáján a fiatal nők felírták a nevüket és egy korsóba helyezték azt. Ebből a korsóból húztak a férfiak, és az így alakult párok legalább az éjszaka idejére, de lehet, hogy életük végéig együtt maradtak.

Kr. u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy az addigi Lupercalia-ünnep helyett egy nappal korábban, február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek. A legendák szerint a kivégzett római papot szentté avatták.

A passaui (Németországban található egyházmegye) Bálint püspök a lelki betegek, nyavalyatörősök, epilepsziások patrónusa. Az ilyesfajta betegségben küzdők gyakran hordtak frászkeresztet a nyakukban, a betegség elriasztása céljául.

Bálint napja és a szerelem

Bálint napját és a szerelmet először egy angol költő kapcsolta össze 1382-ben. A romantikus szerelmet Chaucer, a Bolondok parlamentje című költeményében kötötte össze a Bálint-nappal.

Bálint-nap Magyarországon

Szent Bálint a  magyarországi németek körében volt igen népszerű. Magyarországon, a Baranya megyében található Bóly nevű településen van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna. Bóly közelében található Töttös nevű község Erzsébet-templomának mennyezetén pedig ma is látható Bálint freskója.

Azonban az ország magyar lakói is számontartották a szentet. A hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Emellett úgy gondolták, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, illetve ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok.

Szent Bálint koponyája

Szent Bálint virágkoszorúval díszített koponyája Rómában található. A Santa Maria in Cosmedin egyik mellékoltárán tekinthető meg. Azt mondják, a koponyát Róma közelében történő feltárása során találták az 1800-as években. Az feltárás során előkerült csontokat azóta már elosztották a világ több országaiba. Szent Bálint csontvázának részei megtalálhatók Írországban, Skóciában, Angliában, Franciaországban és Csehországban.

Jó tudni, ha rózsát szeretnénk ajándékozni!

Úgy vélik, hogy a rózsa Vénusz, a szerelem római istennőjének kedvenc virága volt – így vált a szerelmi vallomások szimbólumává.

A rózsák számának azonban különleges jelentése van, ha egy szálat adunk, az általában a rövid románcot jelképezi, ha két szál rózsát viszünk kedvesünknek az a bocsánatkérés jele. Egy 12 szálból álló rózsacsokor pedig házassági ajánlatot jelent. 36 szál rózsa igazi, őszinte szerelmi vallomást takar.

hirado.hu