Unokájával együtt a mélybe vetette magát

Mobiltelefonján mutatja a lakásból felcsapó lángokat az egyik szomszéd. Arcát nem vállalva mondta el, hogy pénteken este fél tíz körül arra lett figyelmes, hogy nagy ordibálás van a lépcsőházban. Amikor kinyitotta az ajtót, már mindenütt fojtó füst terjengett, aki csak tehette az utcára menekült.

Csak később derült ki, hogy nem a tető ég, hanem az épület legfelső szintjén, egy negyedik emeleti lakásban keletkezett tűz. Egy nagymama és két unokája tartózkodott a lakásban. A nagyobbik gyerek kiszaladt és kérte a szomszédokat, hogy segítsenek nekik. Az egyik szomszéd vizes plédbe burkolózva próbált a lángokban álló lakásba bejutni.

– Én bementem, a ruha rám égett – mondta Berki Nándor. – Utána kiszaladtam. Próbáltam még egyszer egy lavór vízzel eloltani a tüzet, de már annyira égett a lakás, hogy egyszerűen nem lehetett mit tenni, én is lefeküdtem a folyosón, utána a tűzoltók húztak ki.

A nagymama és a kisebbik unoka már nem tudott kiszabadulni a lángok és a füst fogságából. Az idős nő ölében a gyermekkel kivetette magát a lakásból.

– Egységeink nagyon gyorsan reagáltak és kiérkeztek a helyszínre, azonban mire kiértünk, akkorára egy hölgy és gyerek kiugrott az ablakon, egy fő pedig könnyebben sérült meg, mikor távozott a lakásból. 32 főt mentettek ki a kollégáim az épületből – mondta Nagy József, tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettese.

A nagymama a földre zuhanva szörnyethalt, kisebbik unokáját súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A tűzoltás és a helyszínelés után a társasház lakóit egyenként engedték fel a lakásokba, hogy a legszükségesebb holmijukat magukhoz vegyék. Volt, akinek semmije sem maradt.

– Szénné égett minden, ami a házban volt – mondta egyikük.

A NYÍRVV vezetői a tűzesetkor azonnal a helyszínre siettek. Dr. Kovács Ferenccel polgármester telefonon egyeztetett velük. Amikor kiderült, hogy több lakás lakhatatlanná vált az önkormányzat azonnal szükségszállást biztosított a lakóknak. Úgy tudjuk, hogy a lépcsőház több lakójának nincs lakásbiztosítása.

Z. Pintye Zsolt

TOVÁBBI HÍREINK A TŰZESETRŐL:

Tragédia a Petőfi utcán
Nyíregyháza önkormányzata is intézkedett