Ünnepi Könyvhét Nyíregyházán
1929 májusa óta a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok zajlott országszerte. Az első alkalom óta minden esztendőben az olvasás népszerűsítése, újabb könyvbarátok felkutatása, a könyvkiadás támogatása a cél. A Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója Tomasovszki Anita a társművészetek fesztiváljaként emlegette az eseményt, mely ismét ingyenes beiratkozási lehetőséget és amnesztia napokat kínált a könyvtárban.

A bizalmat hozták ide jelenlétükkel – fogalmazott az Ünnepi Könyvhét nyíregyházi megnyitójának díszvendége, Zalán Tibor babérkoszorús, József Attila-díjas költő. Az ünnepet nem lehet nem szeretni, tudniillik az ünnep mindig ad valamit – ha mást nem, pihenést. Persze legjobb az aktív pihenéssel járó járó ünnep – a Könyvhét ilyen. Az olvasás szabadság, a szellem szabadsága – nyilatkozta a költő. A remény hal meg utoljára, és nekem nagy a bizalmam a könyvekben. Zalán Tibor hasonlóan van a dologgal, mint mi sokan, hétköznapi emberek. Könyveink nagy részét birtokolni akarjuk, hogy majd egyszer elolvashassuk. Az alkotó egy könyvet ír egész életében – önmagát. Az Ünnepi Könyvhétre A rettentő görög vitéz mintájára a Háry – a rettentő magyar vitéz című meséje jelent meg.

További képekért kattintson a fotóra!

A nyíregyházi önkormányzat nevében Halkóné dr. Rudolf Éva köszöntötte az Ünnepi Könyvhét megnyitójának közönségét. Többekkel egyetemben ő is úgy véli: Nagy kihívás ebben a rohanó – digitális világban gyerekeinkkel megszerettetni a könyvet, az olvasást, mely az író és az olvasó közös élménye, a szellem beteljesülése.

Matyasovszki Edit
Fotó: Szarka Lajos