Közel húszezren tettek esküt
2011-től, amióta lehetőség van az egyszerűsített honosításra, Nyíregyházán közel 19.800 fő tett állampolgársági fogadalmat. A külföldről érkezetteket a ceremónia után ugyanolyan jogok illetik meg és terhelik kötelezettségek, mint bármelyik másik magyart.

19.800 fő

 

2011-től van lehetőség egyszerűsített honosítási eljárás lefolytatására és az eskütételre. A kérelmeket a Kormányhivatalhoz kell benyújtani, a fogadalom ceremóniáját pedig az Önkormányzat szervezi. Nyíregyházát igen kedvelik azok, akik magyar állampolgárságra szeretnének szert tenni, hiszen itt szép, színvonalas műsor keretein belül vehetik fel a magyar nemzetiséget. Az eskü szövegét dr. Kovács Ferenc polgármester vagy a két alpolgármester mondja előre, utánuk mondják a honosítást kérők. Az egyszerűsített honosítás lényege, hogy vizsgázni nem szükséges, hanem fogadalmat és esküt kell tenni a kérelmet benyújtóknak. Ezt követően teljes jogú magyar állampolgárokká válnak. Mindazok a jogok és kötelezettségek terhelik és illetik meg őket, amelyek bármelyik másik állampolgárra is vonatkoznak. Nyíregyházán 2011-től közel 19.800 fő tett esküt.

 

Nyíregyháza kedvelt hely

 

Dr. Grósz Péter, az Igazgatási Osztály osztályvezetője elmondta, országos viszonylatban Nyíregyháza nagyon szép helyen szerepel az eskütételek szempontjából. Sokan szeretnek itt esküt tenni és sokan jöttek már el eddig.

A honosítást kérők a Kárpát-medence több országából érkeztek, de sok olyan is volt, aki már huzamosabb ideje Magyarországon tartózkodott, de még nem volt magyar állampolgár. Nyíregyházán havonta egy alkalommal rendeznek eskütételi ceremóniát és fogadalomtételi ünnepséget.

ME.