Ünnepi gyászba borult a Bencs villa
Akik figyelemmel kísérik Nyíregyháza vendégházának műsorait, tudják, hogy az évek óta színes kulturális események helyszíne. Él!

Most azonban a halál játssza a főszerepet az életében, legalábbis egy hónapon keresztül. (Nem, ennek még nem a rég áhított felújítás végetti bezárás az oka, bár az sem sokáig várat már magára, hisz a városvezetés mindent megtesz azért, hogy e népszerű kulturális központ mielőbb megszépülve várja a vendégeit).

Október 20-tól egy hónapon át a gyász lesz a témája a villa kiállításának. Dr. Pataki Piroska tisztifőorvos-asszony a megszállott gyűjtőmunkájának és hagyományőrző missziójának köszönhetően akkora kollekciót halmozott föl a népi élet bútoraiból, textíliáiból, használati eszközeiből (a rocskától a többszáz éves Bibliákig), hogy az bármely múzeumnak büszkesége lehetne. E tárgyak biztosítják a „díszletet” a Bencs villa jelenlegi tárlatához, mely egy falusi porta siratószobává alakított helyiségét igyekszik megjeleníteni a közelgő gyászünnepek előtt. A halottak napja és az elmúlás – veszélyes témája lehet egy kiállításnak, ám Pataki Piroska és segítője, Göncziné dr. Szabó Terézia ízlés-, érzés- és gondolatvilága cseppet sem morbid, ijesztő vagy taszító enteriőrt álmodott a vendégházba. Sőt! A múltidézésnek és a falusi turizmusnak egyszerre hódolhat, aki hétköznapokon 9 és 17 óra között felkeresi a Sóstói úti villát. A vidék hangulatát erősítve tekinthető meg az intézmény társtárlata is, egy csuhészobor-kiállítás. Ennek anyaga Tamaskovics Gáborné ügyes kezét dicséri, aki négy éve foglalkozik eme hobbijával. Egykori mesterein túlnőve ma már saját ötleteléssel készült babái, sőt egész kompozíciói vannak. Aprólékos gonddal kreált vályogvető, bognár, fafaragó, kosárfonó várja az érdeklődőket, hogy azok rácsodálkozzanak a múltbéli falvak legnépszerűbb foglalkozásainak űzőire. Gyermek látogatók számára – tanóra, a szépkorúaknak –múltba repülés lehet egy séta a Bencs villába…

Orémusz Maja