Ütős sztori: Már 14 évesen történelmet ír
A nyíregyházi Závaczki Bálint évente közel 200 napot van távol az otthonától, és több mint egy tucat ország nyolcvan versenyén vesz részt. 3 éves korában vett elõször kezébe golfütõt, 6 és fél évesen elkezdett 18 lyukú versenypályákon játszani, azóta pedig szinte nem telik el úgy év, hogy ne írna sporttörténelmet. Így volt ez tavaly augusztusban is, amikor felkerült a felnõtt férfi amatõr világranglistára, minden idõk egyik legfiatalabbjaként, 13 évesen...

A Závaczki család élete nem mondható éppen mindennapinak. Bálint 3 éves volt, amikor a felnõtt méretû golfütõket rövidebbre vágva elõször elkezdett velük golfozni, 2010 óta pedig versenyeken is megméretteti magát, méghozzá nem is akármilyeneken. Szinte állandóan úton van, barátaival is javarészt csak az interneten keresztül tartja a kapcsolatot. A nyári szezonban versenyrõl versenyre jár, a téli, tavaszi és õszi szezonban pedig edz. Persze, akkor sem itthon, hiszen Nyíregyházától a legközelebbi golfpálya 250 kilométerre található, így 3-4 napra el szokott utazni oda.

 

TÍZSZER ALUDT A SAJÁT ÁGYÁBAN

 

– Bálint július elejétõl szeptember közepéig tízszer aludt a saját ágyában. Volt olyan, hogy hazajött Svájcból a válogatottal, elmentünk érte a Liszt Ferenc repülõtérre, de már nem jöttünk haza Nyíregyházára, mert másnap Bécsbõl utaztunk Portugáliába egy másik versenyre – magyarázta az apuka, Závaczki Zsolt, aki egyébként a fiatal tehetség edzõje és menedzsere is.

Amikor leülök beszélgetni Bálinttal és az apukával, Zsolttal, hamar kiderül számomra, hogy a fiatal tehetség sikerei az egész családtól nagy áldozatot kívánnak meg. Bálint folyamatosan versenyeken szerepel, az apuka edzi, menedzseli és kíséri el a megmérettetésekre, az anyuka pedig segít neki felkészülni az iskolai vizsgákra, de az õ feladata a sporthoz igazodó étkezés biztosítása és persze a ruházat mosása és vasalása is, hiszen elõfordul, hogy hazajönnek az egyik versenyrõl, leteszik a nappaliba a két bõröndöt, másnap reggel pedig felvesznek másik kettõt és indulás tovább.

 

beJÁRTáK EURÓPÁt

 

– Nagyon jó versenyeken szerepelni, másokkal megmérettetni magam. Persze az is elõny, hogy kint lehetek a szabad levegõn. Kevés olyan ország van Európában, ahol még nem voltunk. Egy évben általában 12-13 országban versenyzek, ezen felül pedig kijárunk profi versenyekre is, egyelõre mint nézõk. Európa-szerte szoktunk ilyen programokat beilleszteni a programunkba.

 

sorra nyeri a versenyeket

 

A példaképem Matthew Fitzpatrick, aki egy 24 éves, angol származású golfozó és tavalyelõtt sikerült bekerülnie a profi kategóriába. Szeretnék egyszer én is a profik közé bejutni, így nagyon sokat tanulok már azzal is, ha figyelem a játékukat – magyarázta Bálint, aki idén már másodjára vett részt Portugáliában a világbajnokságon, ahol 5. és 7. helyezést ért el, de nagyon büszke arra is, hogy minden idõk legfiatalabbjaként nyerte meg a Magyar Junior és Nyílt Bajnokságot.

 

EGYRE FELJEBB A VILÁGRANGLISTÁN

 

– Bálint fejlõdését abban is tudjuk mérni, hogy például tavaly augusztusban felkerült a felnõtt férfi amatõr világranglistára, amire egyébként nagyon nehéz feljutni. Igazából csak valamely nemzet nyílt bajnokságának a gyõzelmével sikerülhet. A világranglistán hatezren vannak, ami egy szûk elitet jelent. Az idei célunk az volt, hogy olyan versenyeken vegyünk részt, amelyek világranglista pontot adnak és persze ahhoz megfelelõ helyezést is érjünk el. Mindez sikerült is, hiszen Bálint világranglista helyezését sikerült lefelezni egy év alatt. A jövõben is ez lesz a mértékadó számunkra, hogy a listán feljebb és feljebb lépkedjünk – tette hozzá Zsolt.

 

CÉLOK VANNAK ELÕTTE

 

Bálint azt mondja, minden szezont értékelni szoktak az edzõjével – és édesapjával –, és meghatároznak a jövõre nézve rövid, közép- és hosszú távú célokat. Jelenleg a rövid távú célja az, hogy 2017-ben, ahol már korábban korosztályos versenyeken dobogót ért el, azt megtartsa és megvédje címeit. A nagy álma pedig, hogy profi golfozó legyen.

 

SIKERES, DE SZERÉNY

 

– Bálint bár sok sikeren van túl, mégis szerény maradt. Így nevelkedett. A hangzatos sikerek nem tették nagyképûvé és szerencsére szerényen viseli az eredményeit. Az idei évben magyar kupa gyõztes lett, megvédte a magyar junior bajnoki címét, és minden esztendõben történelmet ír valamelyik eredményével a magyar golfsportban – tette hozzá Zsolt.

Bálint egy-egy versenynapon 4­-5 óra alatt 10 kilométert is sétál, ezért a megfelelõ mentális és fizikai felkészítése is fontos. A golf 85 százalékban fejjáték, ha pedig valaki jó tanuló, annak a tehetsége a pályán is sokszorosan visszajön – vallják a szakemberek. Bálint pedig nemcsak kitûnõ tanuló, de az európai pályákat is meghódította már, így bízunk benne, hogy eléri célját és egyszer profi sportolóként köszönthetjük majd.

Bruszel Dóra