Ülésezett a Köznevelési Tanács – A fiatalok és a szakképzett munkaerő helyben tartása a cél

A fiatal tehetségek helyben tartása, illetve a cégek munkaerőigényeinek kiszolgálása is fontos téma volt Nyíregyháza Megyei Jogú Város Köznevelési Tanácsának ülésén. A jövőben egy pályakövető adatbázist létrehoznának a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum keretén belül, így biztos eljutnának a helyi lehetőségek a képzett munkaerőhöz.

A tehetségek megtartása, a pályaorientáció és pályakövetés a szakképzésben, valamint a megye agrárszakképzése is a programok között szerepelt a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Köznevelési Tanácsának hétfői ülésén.

Pedagógusbérek

Köszöntőjében több aktuális témáról is beszélt dr. Kovács Ferenc polgármester, a tanács elnöke. Az egyik ilyen a pedagógussztrájk volt.

Semmi baj, ha jogszerűen a pedagógusok úgy gondolják, hogy élnek a jogaikkal, de hangsúlyozom, hogy ez jogszerűen történjen és ne legyen ez egy politikai akció. Én úgy gondolom, hogy egyrészt már elérte a célját, hiszen a kormány közzé tette, hogy milyen bérrendezést kíván megvalósítani” – tette hozzá a polgármester.

Ennek részleteiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a múlt heti kormányinfón, ahol úgy fogalmazott, ha létrejön a megállapodás az Európai Bizottsággal, eddig nem látott mértékű béremelés jöhet a pedagógusoknak. 2025-re elérhető az a cél, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát keressék a pedagógusok. Jövőre csaknem 21, majd 25, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés – tette hozzá a miniszter.

Energiakrízis

A nyíregyházi Köznevelési Tanács ülésén az energetikai válságról is szó esett, a legfontosabb takarékoskodásról szóló döntéseket a jövő heti közgyűlésen teszik közzé, ezek első körben év végéig lesznek érvényesek. A november végi közgyűlésen tárgyalják majd az intézkedési terv második részét, amelyek 2023. március végéig maradnak érvényben. Az oktatás minőségét és az ellátás színvonalát természetesen nem befolyásolják majd a döntések.

Iskolafejlesztések

Dr. Kovács Ferenc polgármester néhány jó hírről is beszélt a hétfői ülésen.

Tudomásomra jutott, hogy még a múlt ciklus EU-forrásaiból elképzelhető – ezt még biztosan nem mondhatom –, hogy van még szabad forrás vagy lehetséges. Ezért én a Navracsics miniszter úrnak elküldtem egy levelet, amelyben többek között azt kérem, hogy a Bánki 1,9 milliárd, a Zay 1,3 milliárd, a Széchenyi 869 millió, a Wesselényi pedig 1,2 milliárd forint összegben, mindösszesen 5,2 milliárd forintos energetikai felújításban részesülhessen” – mondta dr. Kovács Ferenc az ülésen.

A mostani helyzetben még nagyobb jelentősége van ehhez hasonló beruházásoknak, szerencsére az önkormányzat rengeteg hasonlót valósított meg intézményeiben az elmúlt években. Az lenne a cél, hogy minden óvoda és bölcsőde is üzemeljen, viszont ha a létszámok indokolják, akár össze is vonhatnak intézményeket. Egyelőre kiszámíthatatlan hogy alakulnak majd a tőzsdei árak, illetve azt sem lehet tudni, mennyire lesz hideg a tél.

Fiatal tehetségek

Az ülésen a tehetséges fiatalokról is beszélt a város polgármestere, aki hozzátette, a jelenlegi ciklus célkitűzése volt a minőségi munkahelyteremtés, amelyekkel a fiatalokat helyben itt lehet tartani. Ebben a munkában komoly szerepet vállal a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum, az elmúlt időszakban négy témában munkacsoportokat is alakítottak.

Az a lényege igazából, hogy a munkaerőpiacnak a fontos tevékenységeire fókuszáljunk és ami esetleg problémásabb terület, arra sokkal nagyobb hangsúlyt fektessünk. Munkacsoportunk indult például a pályaorientáció témában is, ami szintén nagyon fontos terület. Munkaerő-piaci dinamikafejlesztésre is alakult egy munkacsoportunk, modern képzési kínálat kialakítására is, illetve a helyi és helyközi közlekedés fejlesztésére is. Azért is tartjuk fontosnak, hogy itt is megjelenjünk, mert fel kell hívni mindenki figyelmét, hogy közösen kell dolgoznunk azért, hogy a fiatalok itt maradjanak a városban” – nyilatkozta Zsel Emese irodavezető.

A paktum keretében egy pályakövető adatbázist is szeretnének létrehozni, tette hozzá Zsel Emese. Dr. Kovács Ferenc polgármester pedig azt szeretné a pedagógusoktól, ha ők is segítenének majd abban, hogy a képzett fiatal munkaerőhöz eljussanak a helyi lehetőségek.

Kapcsolódó galéria

Köznevelési Tanács 20221017