Újra végeznek egynapos sebészeti beavatkozásokat a kórházban
Újra végeznek egynapos sebészeti beavatkozásokat a kórházban

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján múlt hét szerdán bejelentette, hogy az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós a kedvező járványügyi helyzetre való tekintettel ismét engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyi rendszerbe. A témában megkerestük a Jósa András Oktatókórházat. Mint kiderült, az első ilyen műtéteket a február 22-ével kezdődő héten végzik el Nyíregyházán.

Dr. Kásler Miklós egyedi miniszteri utasítása alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház két tagkórházában, a Jósa András Oktatókórházban és a Mátészalkai Kórházban is megkezdték az egynapos sebészeti beavatkozások elindításának újraszervezését.

Ebben érintett a szülészet-nőgyógyászat, a szemészet, a traumatológia, az ortopédia, a sebészet, az urológia, és bizonyos gasztroenterológiai, valamint kardiológiai beavatkozások. A fertőzésveszély miatt különösen veszélyes   területeken – a fül-orr-gégészeti és szájsebészeti szakmák esetében – a miniszteri utasítás azonban nem engedélyezi az egynapos ellátások beindítását.

Jogszabály rendelkezik róla

Dr. Francz Mónika mb. orvosigazgató, telephelyi or­vosigazgató-helyettes kiemelte, külön jogszabály rendelkezik arról, milyen beavatkozások végezhetők el egynapos ellátásként, de azok közül is csak azon esetek, ahol a jogszabályi feltételek a betegek részéről is adottak. Tehát a beteg általános egészségi állapota lehetővé teszi a beavatkozást, megoldható, hogy a beavatkozás után a beteg – panasz esetén – rövid időn belül bejusson a kórházba. A szakmákkal történt egyeztetések kapcsán az első ilyen műtétekre február 22-ével kezdődő héten kerülhet sor.

Előjegyzés alapján

– Az egynapos sebészeti ellátásban is szigorúan a járványhelyzet alatt érvényben lévõ szabályok szerint kell a betegellátás biztonságát garantálnunk – folytatta a tájékoztatást. – A beavatkozás előtt így 72 órán belül levett, negatív eredményű PCR teszt szükséges, a beavatkozás napján pedig antigén gyorstesztet végeznek el. Ezek a vizsgálatok a koronavírus betegségen átesettek, illetve oltással már rendelkező betegek esetében is kötelezőek.

Mint megtudtuk, az egynapos sebészeti beavatkozásokat előjegyzés alapján végzik, figyelembe véve a járványhelyzet miatt kialakult szakember-kapacitásaikat.