Újabb zöld lépések: energetikai programok Nyíregyházán
A szépülő Kulturális Negyedben modernizálódik az önkormányzati bérlakások háza

Dr. Kovács Ferenc polgármester jelentette be hivatalos Facebook-oldalán, hogy a városvezetés zöld stratégiájának részeként a Bessenyei tér 3–4. szám alatti bérlakások, valamint a Csaló közi Nyugdíjasház energetikai korszerűsítése márciusban indulhat – itt az önkormányzat a nyugdíjasoknak biztosít lakhatást. A két, sokakat érintő helyszín mellett, ahol a komfortért és energiameg­takarításért zajlanak a munkálatok, van egy harmadik is a projektben: a Continental Arénára napelemek kerülnek a tudatosság jegyében.

Egy őszi közgyűlésen elhangzott, az önkormányzat sikeresen és eredményesen használta fel az EU-ból érkező forrásokat, ezért számunkra lehetőség nyílt újabb több mint 2 milliárd forint megpályázására még az előző, 2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklus terhére, természetesen 100 százalékos támogatással. Ezek egy része hamarosan a megvalósulás fázisába lép, a városvezetés zöld stratégiáját erősítendő.

Bessenyei téri bérlakások

Az önkormányzat 275 millió forint, vissza nem térítendő EU-támogatásból valósítja meg a Bessenyei tér 3–4. szám alatti ingatlan energetikai korszerűsítését, amely önkormányzati bérlakásoknak ad helyet. A beruházás elsődleges célja az energiára fordítandó költségek jelentős csökkentése, a külső homlokzat és a tetőfödém szigetelésével, továbbá a nyílászárók cseréje által. Márciusban indul a munka, a kivitelezés hét hónapot vehet igénybe.

Csaló közi Nyugdíjasház

Egy másik, szintén önkormányzati (247 millió forintos, ugyancsak TOP-os) projekt egyik eleme a Csaló közi Nyugdíjasház felújítása. A várható eredmény szintén az energiamegtakarítás, és az ezzel kapcsolatos költségek mérséklése. A Csaló köz 11-13-15. szám alatt az önkormányzat nyugdíjasoknak biztosít lakhatást. Az ingatlanon a homlokzati nyílászárók cseréje mellett a homlokzati falak hőszigetelését, valamint a lapos tetők hő- és vízszigetelését is elvégzik, a tavasz elején kezdve, nagyjából fél év alatt.

Napelem az Arénára

A nemrégiben felújított Continental Aréna – mely számos sport- és egyéb rendezvény helyszínéül szolgál – szintén részesül az energetikai fejlesztésből. Ennek során mintegy 49,9 kW összteljesítményű napelemes rendszert telepítenek, s akár tavasszal el is készülhetnek vele.