Újabb együttműködési megállapodást kötött a Nyíregyházi Egyetem

A természettudományi képzéseket próbálja népszerűsíteni a Nyíregyházi Egyetem újabb együttműködési megállapodása. A felsőoktatási intézmény most a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziummal kötötte szorosabbra a kapcsolatát, ahonnan a diákok kis csoportban terepgyakorlatokra, laborvizsgálatokra és emelt szintű érettségi felkészítésre is járhatnak majd a Nyíregyházi Egyetemre.

Szerda délelőtt írta alá a hivatalos dokumentumokat a Nyíregyházi Egyetem rektora és a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium intézményvezetője. Körülbelül 300 diák tanul jelenleg a gimnáziumban, nekik jelentős részük érdeklődik a természettudományos tárgyak, illetve képzések iránt, sokan érettségiznek emelt szinten biológiából és kémiából.

Régi a kapcsolat

Ez az együttműködés hosszú időre nyúlik vissza, korábban is voltak olyan programok, amelyekben részt vettünk, így a gyerekeink a Nyíregyházi Egyetem pályázatában is részt vettek, ennek keretében lehetőségük volt egy nagyobb laborban elvégezni azokat a kísérleteket, amelyek az emelt szintű érettségi vizsgához szükségesek voltak. Az iskolafokok közötti átmenetet is segítette az, hogy megismerték az egyetemen folyó munkát, az egyetemen tanító tanárokat, de megismerték a helyszínt is és ez szerintem nagyon vonzóvá tette számukra a Nyíregyházi Egyetemen való továbbtanulást” – nyilatkozta Szalainé Biró Katalin, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium intézményvezetője.

A gimnázium nyomon kíséri a végzős diákjaik felvételi eredményeit, ezek alapján elmondható, hogy a tanulók jelentős része a Nyíregyházi Egyetemen folytatja tanulmányait – tette hozzá Szalainé Biró Katalin intézményvezető. A felsőoktatási intézmény több együttműködési megállapodást kötött az elmúlt időszakban városi és megyei középiskolákkal, hogy a korábbi közös munkákat konkretizálják.

Természettudományos tanárképzés

Most kimondottan a természettudományos tárgyakra koncentrálva kötjük a szerződést a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziummal. Ennek az a célja, hogy nagyon kevesen választják a természettudományos szakok közül a természettudományos tanárképzést és mi ezt szeretnénk népszerűsíteni mind a középiskolások, mind az egyetem számára, hogy jöjjenek, használják a laborjainkat, kapcsolódjanak be a kutatásainkba és mi is bekapcsolódunk az emelt szintű érettségire való felkészítésbe. Ettől azt várjuk, hogy többen fogják ezt a pályát választani, többen választják a Nyíregyházi Egyetemet és többen maradnak itt, ebben a térségben szakemberként is” – mondta Vassné prof. dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A szerződés megkötésekor azt is kiemelték, szeretnék, ha a középiskolai mentortanárok a Nyíregyházi Egyetem irányába orientálnák a tanítványaikat és segítenék a hallgatói létszám növelését a természettudományos szakokon.

Kapcsolódó galéria

Együttműködési megállapodás az egyetemen - 20220126