Új forgalmi rend – Egyirányúak lettek az utcák a kiserdőben

Új forgalmi rendet vezettek be a Mák, az Ibolya és a Nefelejcs utcákon, vagyis a nyíregyháziak által csak kiserdőként ismert területen. Az utcák egyirányúak lettek és van, ahol a parkolást is megtiltották. A változást lakossági kezdeményezésre vezették be. A Közterület-felügyelet várhatóan jövő héttől kezdi büntetni a szabálytalanul parkoló autókat, de a tilos behajtásért már most 80 ezer forintos bírságot lehet kapni.

Korábban hosszú sorokban álltak az autók az Ibolya utcán, ezen a szakaszon ingyenes a parkolás, ezt sokan ki is használták, akik a belvárosban dolgoznak. Június 23-án azonban új KRESZ-táblákat helyezett ki a NYÍRVV a környéken, így a teljes kiserdőben megváltozott a forgalmi rend. A Mák, az Ibolya és a Nefelejcs utcák is egyirányúak lettek, ezek pedig új szabályokat is bevezettek az utcákban.

Szabályos parkolás

Az egyirányú forgalmi útra van egy különleges szabály a KRESZ-ben, az úttesten akkor lehet megállni a jobb oldalon, ha az álló jármű mellett még legalább két forgalmi sáv széles hely van. Különleges helyzet például a Mák utcán, ha valaki ott a Géza utca felől behajt a Mák utcára, látja, hogy úgy állnak autók a bal oldalon, hogy a jármű egy része az úttesten parkol. Ez teljesen szabálytalan” – nyilatkozta Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője.

Türelmi idő

A jobb oldalon tilos a megállás, viszont bal oldalon még szabályos a parkolás, így ezek az autók nem számíthatnak büntetésre ezentúl sem. A Közterület-felügyelet a héten is csak figyelmeztetést tesz ki az autókra, de jövő héten véget ér a türelmi idő. Azokat a sofőröket viszont már most is megbüntethetik, akik nem veszik figyelembe a behajtani tilos táblákat.

Már látható, hogy valamilyen szinten kialakult az a forgalmi rend, amely elvárható lesz mindenki részéről. Jövő héttől kezdve helyszíni bírságra vagy feljelentésre számíthat, aki a tiltó tábla ellenére áll meg szabálytalanul. Ha valaki a behajtani tilos táblánál behajt, az egy más tétel, az 30 ezer forintos fix bírság és négy büntetőpont” – tette hozzá Bodrogi László.

Ezt a harmincezer forintos összeget még az is növelheti, hogy a Hunyadi utcán egy kötelező haladási irány táblát is kihelyeztek a napokban.

Ne megszokásból vezessünk

A forgalmirend-változást közlekedésbiztonsági okok indokolták, valamint lakossági kérésre vezették be, egy fórum után döntöttek így a környéken élők. A gépjárművezetők vegyék figyelembe a kihelyezett táblákat és ne megszokásból vezessenek ezentúl a kiserdő környékén.