Az unikornisok és a sárkányok – Fogalmazási verseny a Vécsey utcai fiókkönyvtárban

Írd meg! címmel hirdetett fogalmazási versenyt a Vécsey utcai Fiókkönyvtár. A pályázatra öt általános iskola 42 diákja jelentkezett. Az eredményhirdetésre az Országos Könyvtári Napok hetében került sor.

 

„A fogalmazás az arról szól, hogy a vírus az olyan, hogy ha elkapod, akkor nagyon okos leszel. A neve az, hogy bagoly vírus, aztán nem kell suliba járni” – így vélekedett a Szent Imre diákja, Virgo Fülöp Richard, az alsó tagozatos kategória győztese a jó vírusról. A felsősök inkább már a valósághoz ragaszkodtak.

„Ez a budapesti kirándulás egy egyhetes nyaralásról szól, leírtam, hogy hova mentünk, miket csináltunk, miket néztünk meg, és hogyan éreztük magunkat. Nagyon tetszett, nagyon jól éreztük magunkat a családommal” – így beszélt Rocska Zsófia, a Kölcsey gimnázium 7. d osztályosa.

Ez volt az a verseny, ahol a maximális 15 pont helyett 16-ot is adtak a zsűritagok. Rendkívül kreatívak voltak a diákok, meglepő szókinccsel és fantáziával dolgozták ki választott témájukat. És ez volt az a verseny, ahol a helyesírás és a külalak sem számított. Csak a tartalom, a kifejezés és a stílus.

„Tulajdonképpen a járványhelyzet hozta ezt a pályázatot, hiszen azt láttuk, hogy a gyerekek otthon voltak. Egyrészt ezt az élményt jó lett volna, ha kibeszélik, kiírják magukból. Másrészt ebben a helyzetben nagyon sok beadandó dolgozatot írtak. Gondoltuk, hogy fejlesztjük tovább ezt a készségüket, hiszen arra számítunk, hogy még több beadandó fogalmazást kell majd készíteniük, úgyhogy mi is meghirdettünk egy ilyen fogalmazási pályázatot. Öt téma volt. Egy élményed, a jó vírus, unikornisok és sárkányok, csintalanságok, mindenféle elképzelhető és valós történetek” – tájékoztatott B. Mikula Edit, a Vécsey utcai Fiókkönyvtár vezetője.

Meglepetés volt, hogy a Kölcsey gimnáziumban most indult 6 osztályos képzésben egy teljes hetedikes osztály pályázott, magyartanáruk javaslatára. Ők különdíjat kaptak.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen népszerű lesz, hogy mindenki beadja a fogalmazását. Nagyon lelkesítette őket az, hogy a digitális oktatás után végre itt vannak, és papír alapon írhatják a fogalmazásukat, és nem be kell adniuk digitálisan. Azt éreztem, hogy nagyon sokan kiírták magukból azt, hogy milyen nehézségeik voltak a digitális oktatásban. Nyári élményeket, illetve nagyon népszerű volt, hogy milyen egy jó vírus vagy egy rossz vírus” – így fogalmazott Kerekes Attila, a Kölcsey gimnázium tanára.

Az esemény az Országos Könyvtári Napok rendezvénye volt a Vécsey utcai Fiókkönyvtárban. A győztesek jutalma jegyzetfüzet, toll, apró ajándékok, és a Móricz Zsigmond Színház október 29-re tervezett Szaffi bemutatójára kaptak belépőjegyeket.