Törés lábban és lélekben - Helebrandt Máté lába egy vizes palack miatt sérült meg

 10 hónapig készült az Európa-bajnokságra Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyalogló kirobbanó formában várta a berlini 50 km-es versenyt, és féltávig minden rendben is volt.

Aztán bekövetkezett az, amire senki nem számíthatott. Miközben a második helyen haladt egy öt-hat fős csoportban, a lábuk alá gurult egy vizes flakon, a magyar atléta pedig olyan szerencsétlenül lépett rá, hogy kificamodott a bokája. A Nyíregyházi Televíziónak adott interjúban elmondta, a frissítő állomások után mire kell figyelniük a sportolóknak illetve a szervezőknek.

- Ilyenkor az az íratlan szabály, hogy a vizes szivacsot, vagy flakont kifelé dobjuk, hogy véletlenül se lépjen rá senki. Ha mégis visszagurulna a pályára, akkor a szervezők feladata, hogy azt gyorsan eltávolítsák. Sajnos ez most nem történt meg. Ráadásul olyan szerencsétlenül léptem rá a flakonra, hogy az nem keresztbe gurult elém, hanem hosszára, azaz azonnal kifordult a bokám – mondta Helebrandt Máté.

Máté a sérülés után megpróbált tovább menni, és utol is érte azokat a versenyzőket, akik közben elhaladtak mellette. Ám egyre nagyobb fájdalmat érzett, majd megdagadt a lába a cipőben, de így is további négy kilométert tett meg. Végül nem tudta folytatni a versenyt ami lelkileg nagyon megviselte, mivel éremesélyesként utazott az EB-re. A helyszínen a magyar válogatott orvosi stábja ellátta a sérülést, de csak az itthon készített röntgen felvétel után derült ki, hogy komolyabb a probléma egy húzódásnál.

Eltört a sportoló lábközépcsontja, ezért hat hétig rögzítő csizmát kell viselnie. A gyalogló nagyon csalódott, de már a jövőt tervezi, jövőre a világbajnokságon, majd Japánban az olimpián szeretne bizonyítani. A Mátéval készült teljes interjú pénteken este 18 órától látható az NYTV Szieszta című műsorában. 

Dankó László