TOP 100 – A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 3 iskolája is bekerült a legjobbak közé

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 3 iskolája is bekerült az Innovatív Képzéstámogató Központ országos TOP 100-as technikumi rangsorába. 5. helyen a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium, 56. helyen a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium, illetve 72. helyen a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum végzett.

 

Megyei és országos versenyeken is kimagasló eredményeket érnek el a széchenyis diákok, legutóbb az ágazati versenyen közgazdaságtanból 3, informatikából pedig 8 tanuló jutott az országos döntőbe, OKTV-ben pedig 2 tanuló szerepelhet majd az országos megmérettetésen az iskolából.

A TOP 100-as lista a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült. Az elemzés vizsgálta, hogy a tanulók milyen tanulmányi eredménnyel érkeznek az intézményekbe, hogyan aránylik az évismétlők száma az intézmény tanulói létszámához, és milyen eredménnyel teszik le az érettségi vizsgát.

„Évtizedek óta túljelentkezés jellemző az intézményre informatikai és közgazdasági képzésekre, ezért írásban felvételiztetjük is a diákokat, és valószínűleg már jobb képességű diákok kerülnek be hozzánk. Folyamatos a felzárkóztatás, a tehetséggondozás, a versenyfelkészítés, és a délutáni szakkörökön is megfelelő motiváltsággal vesznek részt a tanulók” – mondta el Szabó Attila, a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium intézményvezetője.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum TOP 100-ba került 3 iskolája nagyon szépen szerepelt az elmúlt időszakban az ágazataikban, ezt mutatták az országos versenyeredmények, a kimeneti teljesítmények, valamint a beiskolázási mutatók is. Mindhárom intézményben okleveles technikusképzés folyik, amely eredményeként a megújult szakképzésben is színvonalas képzést nyújtanak – erről már Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi SZC főigazgatója beszélt televíziónknak.

„Mi, mint eddig is, arra törekszünk, hogy minden támogatást megadjunk az iskoláknak ahhoz, hogy ebben a megújult szakképzésben valóban színvonalas oktató, nevelő munkát, szakmai felkészítést tudjanak végezni. A legfontosabb, hogy a térség munkaerő-piaci igényeinek megfelelően, megfelelő számban és minőségben bocsássanak ki szakembereket.”

A főigazgató hozzátette, az ágazati alapoktatást követően a tanulók duális partnerekhez kerülhetnek, így a szakirányú oktatás során a mai munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakemberekké válhatnak. Kiemelte, a SZC folyamatosan kapcsolatot tart a piaci partnerekkel, így a felnőttképzés is rugalmasan tud reagálni a felmerülő igényekre, és gyorsan alakíthatnak ki szakemberképzést, akár egy Nyíregyházára települő új vállalattal együttműködve.