Több új fejlesztés is megvalósul a temetőben

Az idei nyáron a Megyei Temetkezési Kft. olyan fejlesztéseket valósíthat meg a Nyíregyházi Önkormányzat anyagi támogatásával, amelyek már évek óta szükségessé váltak. Ezek közül a leglátványosabb a temető Pazonyi úti oldalában lévő, több mint 80 éves, elöregedett kerítésszakasz újjáépítése lesz. A lepusztult állapotban lévő vasbeton kerítés duplán balesetveszélyes, hiszen az egyik oldalán a forgalmas kerékpárút fut, a másik oldalán pedig síremlékek vannak.

 

LEGKÉSŐBB MINDENSZENTEKRE ELKÉSZÜL

 

Róka Zsolt ügyvezető elmondta, a munkaterületet már átadták a kivitelezést végző nyíregyházi cégnek, a Pazonyi úti bejárattól a Bujtos felé 273 méteres szakaszon cserélik ki a kerítést. A tervek szerint legkésőbb mindenszentekre elkészülnek a munkával, a beruházás 34 millió forintba kerül. Ugyancsak az Északi temető Pazonyi úti bejáratánál egy rövid szakaszon módosítják a kerékpárút nyomvonalát, valamint a sírkertből kivezető úton egy fekvőrendőrt is építenek. Erre azért van szükség, mert a közvetlenül a kerítés mellett futó kerékpárút és a kihajtó csomópontja beláthatatlan mindkét irányból.

 

KICSERÉLIK A RÉGI VÍZVEZETÉK-FŐCSÖVEKET IS

 

A fejlesztési tervek között szerepel a temető közel száz éves, még ólombetétes vízvezeték-hálózatának kiváltása is. A sűrű meghibásodások során egyes szakaszokat már kicseréltek, de most a régi hálózatot teljesen tehermentesítik, és a 7 millió forintos beruházással új építésű csöveken látják majd el a temető területét vízzel. A temetkezési cég a város külterületi temetőiben is tervez rekonstrukciós munkákat. Nagyszálláson 150 méter hosszan cserélik ki a kerítést, Oroson és Sóstóhegyen pedig felújítják és átfestik a ravatalozó teret, és kijavítják a burkolatokat.

Szoboszlai Tibor