Több mint tíz éve figyelik, vizsgálják a nyíregyháziak életminőségét


A kutatási program nemzetközi és hazai mintákon alapul, mely az úgynevezett háztartáspanel módszertanát követi. Sajátossága, hogy azonos lakossági mintán, azonos kérdőívvel próbálja feltárni a változásokat úgy, hogy a kérdezők ugyanazokat a háztartásokat keresik fel meghatározott időközönként. A városban 2008-ban volt az első felmérés, melyet 2010, 2012 és 2015 követett, majd 2017-2018 között volt az újabb adatfelvétel. A kutatásban a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának hallgatói is részt vesznek.

Horváth Cintia hallgató elmondta:

Kérdezőbiztosi feladataink során számos tapasztalatot szerezhetünk, amelyeket a tanulmányaink során is hasznosíthatunk. A kutatásban akár koordinátori feladatokat is elláthatunk. A hallgatóknak azért is jó ez a lehetőség, hiszen tudományos munkájukban és szakdolgozatukban is bemutathatják elemzéseik eredményeit.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Szociális és Köznevelési Osztálya, valamint a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának Szociális és Társadalomtudományi Intézete indította el 2008-ban a kutatássorozatot; az adatok, eredmények célzottabbá tehetik az önkormányzati intézkedéseket.

Dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője kiemelte:

Szeretnénk újabb támogatási formát, formákat bevezetni, valamint az adatok segítségével megpróbáljuk egyre célzottabbá tenni a támogatásokat, így azokat segíteni elsősorban, akik a legrászorultabbak.

A több mint 10 éve tartó kutatás többek között figyeli és vizsgálja a szociális problémákról, a támogató és segélyezési rendszerekről a véleményeket, az átlagjövedelem alakulását. A háztartási jövedelmek és a háztartásban élők száma alapján számítható az egy főre jutó jövedelem, melynek 2008-as átlaga a városban 69.552 forint volt, 2018-ban pedig 96.000 forint.

 

Dér Vivien