Több ezer adag étel készül az idei Tirpák Fesztiválon!
Fotó: Trifonov Éva

Már csak egy hét, és bográcsokkal, üstökkel, valamint finomabbnál finomabb ételekkel telik meg a Kossuth tér. Idén is lesz Tirpák Fesztivál, szeptember 16. és 18. között várják a gasztronómia szerelmeseit a belvárosba. Amit feltétlenül érdemes feljegyezni: a rendezvény idén háromnaposra bővült, tehát már pénteken is lesznek programok, szombaton délután kettőkor pedig bárki megkóstolhatja – ingyen – a sipkaysok füstölt szalonnás, pirított káposztás kukoricalepényét.

Idén már kilencedik alkalommal lesz Tirpák Fesztivál Nyíregyházán, és a Sóstói Múzeumfalu helyett újra a Kossuth téren tartják meg. A hagyományokhoz hûen a szombati nap a Népi Ízek Találkozójáé, a vasárnap pedig a Bogrács- és grillbajnokság napja lesz, de már pénteken megalapozzák a fesztiválhangulatot – többek között – színpadi mûsorokkal.

Azt is mondhatom, hogy ez a város legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, már csak ezért is idén a 0. nappal elstartol. Itt lesz Nagy Szilárd és Ragány Misa, valamint Pataky Attila is koncertezik. Bár a gasztronómiai kínálat a szombattal és a vasárnappal lesz teljes, a szervezők lehetőséget biztosítanak arra, hogy már pénteken is lehessen csipegetni – tájékoztatta szerkesztőségünket Tóthné Medved Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke. – Ezen a napon az általános iskolásokat és az óvodásokat is várjuk, hiszen a szakképző iskolák kínálatával lehet majd megismerkedni.

 

Szombaton 50-féle étel

A szombat ezúttal is a profi csapatokról fog szólni, az ő versenyük lesz – folytatta. – Az már biztos, hogy több ezer adag étel fog elkészülni. Mivel a megyei gasztronómiai egyesületnek is fontos a megfelelő utánpótlás, ezért a hat szakképző iskola csapata is képviselteti majd magát, és ők is versenyezni fognak. Velünk együtt körülbelül 25 csapat indul, köztük visszatérőek és teljesen újak, de várhatóan főzni fognak testvérvárosaink is. Mivel minden évben nagy sláger, így idén is készül majd szabolcsi töltött káposzta, toros káposzta, lapcsánka, tört paszuly, hagymás vér, puliszka és lesz rétes­for­gatag is.

A kóstolójegyek értékesítése a Kossuth tér négy pontján történik majd, ezek ára (szombaton és vasárnap) 400 forint.

Szombaton egyébként fellépnek helyi néptánc­együttesek, zenél majd az LK Beat, a Mentha Project és Tóth Gabi is.

 

Füstölt szalonnás, pirított káposztás kukoricalepényt kínálnak majd

A Sipkay turisztikai és vendéglátó technikus diákjai szombaton 14 órától 2022 szelet füstölt szalonnás, pirított káposztás kukoricalepényt szolgálnak majd fel a kilátogatóknak.

A tirpák lepény alapja a kukoricaliszt, élesztő, só, tej felhasználásával készülő, híg kelt tészta. A 2022 adag lepényhez 60 kilogramm kukoricalisztet dagasztanak be az oktatók irányítása mellett a Sipkay szakács és cukrász tanulói. A megsütött tészta alapra a népi konyha elengedhetetlen alapanyaga, a füstölt szalonna és a savanyú káposzta kerül. Nyolcvan kilogramm szalonna alapon 120 kilogramm apró savanyú káposztát pirítanak meg. A fûszerezés után ezt 50 vendéglátó technikus tanuló végzi. Az így elkészült pirított káposzta kerül a sült „málé” alapra, amit még egyszer a sütőben megpirítanak.

 

Vasárnap káposztás bableves is lesz a menü

A második nap, vagyis a vasárnap a civil csapatoké. Hogy pontosan hányan lesznek, még nem lehet tudni, hiszen jelenleg is zajlik a jelentkezés, azt azonban lehet látni, hogy folyamatos az érdeklődés. Ezt a napot szeretnénk stílusosabbá tenni, ezért egy hatalmas bográcsban káposztás bab­levest is főzünk majd. Vasárnap vá­rosi szervezetek adnak kulturális mû­sort, de zenél a Folkfusion Band és a Polip Band is.