Több az influenzás, a gyerekek körében fertőz jobban a betegség
Fotó: Illusztráció

Már több az influenzás, mint a Covid-fertőzött. Az adatok szerint tovább csökkent az új koronavírusos megbetegedések száma az egy héttel korábbi statisztikához képest, a felső légúti és influenzás megbetegedések száma pedig a lezárások előtti mértéket mutatja.

Az elmúlt hetekben az influenza kezdeti tüneteivel, hőemelkedéssel, lázzal, torokfájással, orrfolyással és izomfájdalommal fordultak a legtöbben orvoshoz. A cseppfertőzéssel terjedő influenza járványos terjedése január közepén kezdődött. Továbbra is a 14 év alatti korosztályból kerül ki a legtöbb beteg, őket követik a 15 és 34 év közötti fiatal felnőttek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint a szennyvízben található koronavírus örökítőanyag koncentrációja országos átlagban továbbra sem mutat számottevő változást. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, Nyíregyházán emelkedő koncentráció mellett stagnáló tendenciát mutattak ki a szakemberek az ötödik héten. Dr. Kiss Csaba háziorvos szerkesztőségünknek elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan szezonális felső légúti megbetegedéseket észlelnek, azonban semmi kirívót nem tapasztaltak a praxisban.

„A veszélyhelyzet elmúltával nyitva vannak a rendelők, lehetőség szerint célszerű időpontot kérni, és célszerű is elmenni vizsgálatra. A fizikai vizsgálat a telefonos konzultációhoz képest többletinformációval tud szolgálni, így jobban elkülöníthető, hogy vírusos, bakteriális tüdőgyulladásról van szó, amelyet a tünetek elmondása alapján nem egyszerű megállapítani, ezért jó, ha meg is tudjuk vizsgálni a beteget.”

A napokban tapasztalható lehűlés a háziorvos szerint nem okoz kiugrást a járványban, a fertőzések ettől függetlenül terjednek a közösségekben.

„Minden korosztály érintett, jellemzően először a gyerekek fertőződnek meg, amit aztán hazavisznek és a szülők, nagyszülők is megfertőződnek. Minden korosztály érintett, de jelenleg a gyerekek nagyobb számban vannak.”

A háziorvos hozzátette, a járványügyi intézkedések miatt az influenzafertőzések száma a korábbi időszakokban visszaszorult. A maszkok kötelező használatának eltörlése és a közösségek újraéledése után számítani lehetett arra, hogy az influenza jobban el tud terjedni, ezzel együtt nem lehet azt mondani, hogy kirívó lenne az idei influenzajárvány.