Tiszteletbeli egyetemi hallgató lett egy nyíregyházi édesanya

Hegedüs Hajnalka a Debreceni Egyetem programtervező informatikus szakán szerzett diplomát. Hajnalka születésekor oxigénhiányt szenvedett, egyéves korában derült ki, hogy ez a mozgására és beszédére egész életében kihat. A nyíregyházi kislány Budapesten a Pető Intézetben nevelkedett, majd – mivel olyan középiskolába szeretett volna járni, ahonnan esélye van bekerülni egyetemre – a Krúdy Gyula Gimnáziumban folytatta tanulmányait, s a sikeres érettségi után bekerült a Debreceni Egyetemre, ahol februárban sikeres államvizsgája után megszerezte a diplomát.

Hajnalka mozgásában korlátozott, járókerettel közlekedik, az ujjai merevek, ezért nem tud fogni és írni. A mindennapokban az édesanyja segíti, nemcsak a közlekedésben, hanem a tanulásban is. Ildikó lányával együtt bejárt az egyetemi előadásokra, Hajni helyett jegyzetelt, így szinte ő maga is az évfolyam tagjává vált. A Diplomaosztó ünnepségén a Debreceni Egyetem kitartását és segítőkészségét különleges elismeréssel jutalmazta: az egyetem tiszteletbeli hallgatójává fogadták.

[REKLAM]

Hegedüsné Éberhardt Ildikó azt mondja: valójában nem tudja megmondani, számára mennyire volt nehéz időszak az, amíg a lánya egyetemre járt, mert nem tudja, hogy másoknak ez mennyire nehéz. De Hajni sikerei a legkeményebb időszakokon is átsegítették.

Hajnalka tanulmányait a Nyíregyházi Televízió stábja éveken át figyelemmel kísérte, a nyíregyházi lány küzdelméről és sikereiről az NYTV kisfilmet készített, amelyet a nézők a jövő héten láthatnak.

F. A.