Temetőlátogatás, gyertyagyújtás – Elhunyt szeretteinkre emlékezünk országszerte

Sokan keltek útra országszerte, hogy meglátogassák szeretteik sírját. A miskolci temetőbe többen már korán reggel kimentek, hogy elkerüljék a későbbi nagy tömeget. A temető üzemeltetői azt tanácsolják, ha lehet, a következő napokban is tömegközlekedéssel érkezzenek a látogatók. De a hévízi temetőbe is kora reggeltől érkeztek a látogatók, hogy gyertyát gyújtsanak.

A legtöbb sírkertbe nem lehetett behajtani autóval. Debrecenben az idősek és a mozgáskorlátozottak két kisbusszal juthattak el szeretteik sírjához. Szolnokon pedig az egyik taxi-társaság segít az idős embereknek azzal, hogy ingyen viszik ki őket a temetőkbe, és sokan még a sírok körüli munkálatokban is segítenek.

Nagy volt a tömeg a fővárosi temetőkben

Nagy volt a tömeg a budapesti sírkertekben is. Az Óbudai temetőben már délelőtt több síron égtek a mécsesek. A Fiumei úti sírkert is egész nap forgalmas volt, itt többen a történelmi sírhelyeket is meglátogatták. Ezeknél a Nemzeti Örökség Intézet munkatársai is lerótták kegyeletüket.

Mindenszentek és az azt követő halottak napján megsokszorozódik a temetőkbe járók száma. Ebben az időszakban a nagyobb temetőkben akár több tízezren is megfordulhatnak. Éppen ezért többek között a zalaegerszegi polgárőrök is kiemelten készülnek évről évre erre az időszakra, naponta nyolc fővel segítik a rend fenntartását.

Kiemelten ellenőrzik a temetőket

A statisztikák szerint ebben az időszakban megnőhet a lopások száma, így a rendőrség is kiemelten ellenőrzi a temetőket. Vannak olyan temetők, ahol lovasrendőrök teljesítenek szolgálatot a napokban.

De nem csak a temetőkben járőröznek a rendvédelmi szervek, hanem fokozottan figyelnek a közlekedésre is a sírkertek környékén. Ugyanis a figyelmetlenség a megnövekedett gyalogos és autós forgalomban könnyen vezethet balesetekhez. A szakemberek szerint a legkönnyebben a fiatalabbakat és az időseket érheti baleset.

Az Országos Katasztrófavédelem szakemberei pedig arra hívják fel mindenki figyelmét, hogy a kegyeleti gyertyák és mécsesek a temetőkben és otthon is potenciális veszélyforrást jelentenek. November első napjaiban ugyanis évente átlagosan 20-30 olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses, vagy koszorú okoz tüzet.

Hagyományok övezik november elsejét és másodikát

Népi és keresztény hagyományok övezik november elsejét és másodikát, amik mind a halott lelkek sorsához kapcsolódnak. Mindenszentek napja ezért mára összeolvadt a halottak napjával, pedig egyházi szempontból lényeges különbség van a két ünnep között.

November elsején, vagyis mindenszentek napján az egyház nem csak a naptárból jól ismert szentekről emlékezik meg, hanem azokról is, akik életükkel olyan példamutató módon éltek, hogy haláluk pillanatában bizonyára eljutottak az örök üdvösségre.

– így fogalmazott Kiss László esperes-plébános Hévízen.

Ferenc pápa mindenszentek napján tartott szent miséjén úgy fogalmazott:

Szentek a mennyben és a földön is vannak.

Közéjük tartoznak az igaz barátok is, akik segítenek és a legjobbat akarják nekünk.

Gyakran összemosódik a két ünnep a köztudatban

A mindenszentek és a halottak napja a köztudatban gyakran összemosódik, ennek egyik oka az is, hogy az egyház olvasatában egy új ünnepnap, napnyugta után kezdődik, így a ma esti miséket már azoknak a halottaknak is szentelik, akik még nem érték el az örök üdvösséget.

Népi hiedelmek szerint ezen az estén az emberek régen otthon is gyertyát gyújtottak, hogy míg ők a templomban vagy a temetőben vannak, addig a holtak könnyebben hazataláljanak és körülnézhessenek. Azonban éjfél után már nem volt szabad a templomba merészkedni. A hiedelmek szerint ugyanis mindenszentek és a halottak napja közötti éjjel az elhunytak miséznek a templomban.

A népi és az egyházi hagyományokban közös, hogy a gyertya lángja egyszerre jelképezi a halottak lelkét és a világosságot, ami a halottak lelkét a jó útra vezeti.

 

Forrás: hirado.hu