Vörös kód – Így zajlik a téli hajléktalanellátás Nyíregyházán
Fotó: Illusztráció

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény aktuális bekezdésében megfogalmazott vörös kód egy speciális figyelmeztetés, melynek célja, hogy kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a hajléktalanokat segítő munka egyik legfőbb feladata az élet védelme.

 

Városunkban becsült adatok szerint 3–400 hajléktalan ember él. Közülük sokan elfogadják a segítők által felajánlott szálláshelyeket, de vannak, akik csak a kemény fagyok idején hajlandóak éjszakai menedékhelyen megjelenni. Az időjárás miatt elviselhetetlen utcai életet jelző vörös kódot minden évben a szociális nyugdíjpolitikáért felelős miniszter hirdeti ki, a regionális diszpécserközpontokon keresztül.

„Ha téli időszakban -10 fok, vagy annál alacsonyabb a hőmérséklet, ebben az esetben hirdeti meg. Ennek a vörös kódnak az a célja, hogy a hajléktalan személyeket, akik az utcán élnek, ebben az időszakban életük és testi épségük védelme érdekében bentlakásos intézményekben helyezzék el. Az önkormányzat ellátási szerződés keretében gondoskodik az utcai szociális munkáról. Ezt a Periféria Egyesülettel kötötte, és az egyesület működteti a diszpécserközpontot, a 24 órás telefonos szolgálatot, valamint ő tartja nyilván azokat a férőhelyeket, ahová a hajléktalan személyek ebben a rendkívüli hideg időben elhelyezhetők” – tájékoztatott dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője.

2020 tele eltér minden eddigitől, hiszen a COVID-járvány miatt zárlat alatt vannak a bentlakásos intézmények. A diszpécserszolgálattal utcai szociális munkát végző Periféria Egyesület krízisautója november 1-től, éjjel-nappal felkeresi az utcán rekedt, ellátásra szoruló embereket, és szükség szerint hajléktalanszállóra vagy egészségügyi intézménybe szállítja őket. Telefonon az 504-618-as számon bárki, bármikor tehet bejelentést. A hajléktalanokról pontos adatot persze senki nem tud.

„Becsült adataink vannak, 3–400 fő, közülük most kb. 50 fő van kint az utcán. Napközben, és az a helyzet, hogy sajnálatosan éjszakára is sokan kitartanak utcai körülmények között és csak akkor mennek be szállóra, amikor komolyan hidegre fordul az idő, és az éjszakák is 0 fok alatti hőmérsékletet mutatnak. Úgyhogy nekünk elsődlegesen az 50 embernek a figyelemmel kísérése, illetve a napi szükségleteiknek, élelemmel, ruhával, tisztálkodási eszközökkel való ellátása, figyelemmel kísérése, és – amennyire lehet – ügyintézése tartozik a feladataink közé” – nyilatkozta dr. Szoboszlai Katalin, a Periféria Egyesület elnöke.      

A segítő intézményeknek is be kell tartani a veszélyhelyzetben hozott intézkedéseket. Maszkot és fertőtlenítőszereket adnak az utcán élő embereknek, és megtanítják őket ezek helyes és szükségszerű használatára. Nyíregyházán szerencsére nem tudnak COVID-fertőzött hajléktalanról. Az éjjeli menedékhely és a bentlakásos intézmények a Bokréta és a Rezeda utcán, illetve a Tokaji úton működnek, ahová csak két negatív PCR teszttel fogadják a menedéket keresőket. A kérdéses helyzetben újabb szakembereket keresünk, és folytatjuk a témát.