Telt ház – Teljes kapacitás a szállodákban, egyre több vendég a fürdőkben

Telt házzal üzemelnek a sóstói szállodák, a fürdőket pedig egyre több vendég látogatja. A Sóstóra fürdőzni érkezők 40 százaléka évek óta külföldről látogat el a szabolcsi megyeszékhelyre, a lezárások és a korlátozások miatt ezért érezhető is, hogy a számuk mintegy 100 ezer fővel volt kevesebb idén, mint az ezt megelőző években.

Az 1700-as évek végén először a Sóstói Fürdőházban volt lehetőség szervezett fürdőzésre Nyíregyházán. Annak idején még tölgyfa kádakba hordták a tó magas sótartalmú felmelegített vizét. Ezt követően egyre inkább nőtt a sóstói gyógyfürdő népszerűsége, míg 110 évvel ezelőtt, 1910-ben megépült a fürdőház jelenlegi épülete. Emellé kerültek aztán a sóstói fürdők, szállodák, az állatpark és a múzeumfalu is. A turisták a lezárások feloldását követően pedig egyre nagyobb számban érkeznek a városrészbe – mondta el Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője.

Mi pünkösdkor nyitottunk ki, már arra a hétvégére is voltak foglalások, nem mondom, hogy telt házzal indult, de amikor a védettségi igazolványra már nem volt szükség, lehet azt mondani, hogy berobban a turistaszezon, hetek óta nem tudunk szobát biztosítani, sem itt, a Fürdőházban, vagy elvétve van 1-1 szobánk. Kivételesen jó statisztikánk lesz július-augusztusra vonatkozóan. A szálláshelyek tele vannak, a szomszédos szállodába is plusz beléptetőórákat kellett átvinnünk, akkora a kihasználtsága a szállodának. 60% a belföldi és 40% a külföldi vendég. A külföldi vendégekből 100 ezer vendég hiányzik a szezonban. Bízunk benne, hogy 2023-24-re visszarendeződhet minden, addig nehéz időszak vár a hazai fürdőkre, biztos vagyok benne, hogy támogatásokat továbbra is lehet majd kapni, a szállodák hál' istennek most jól vannak, a szállásadóknak most nem lehet okuk panaszra.”

Az értékesítési vezető hozzátette, a nyári 2-3 hónapos csúcsidőszak ennek ellenére nem tudja kárpótolni sem a szállásadókat, sem pedig a fürdőket azért az egy-másfél éves időszakért, amíg a pandémia miatt nem lehettek nyitva.