Technikai eszközök a katasztrófavédelemnek – Megyénkben az ár- és belvíz veszélyeztet

Az idei évben kárfelszámoláshoz használható járművekkel, egyéni védőfelszerelésekkel és eszközökkel gyarapodik kétszáz önkéntes mentőszervezet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A támogatás mértéke országosan 1 milliárd 500 millió forint. Az önkéntes mentőszervezetek támogatása uniós pályázat keretén belül valósul meg. A projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra. Modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba, támogatva a katasztrófavédelem munkáját.

Megyénkben az ár- és belvíz veszélyeztet

Nagy József a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, megyénkben leginkább az ár- és a belvíz jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért az ilyen esetekben használatos eszközöket kaptak a szervezetek. A szivattyúknak nagy hasznát veszik, hiszen ezzel tudják a víz útját irányítani, védeni a lakosságot. Az áramfejlesztők pedig áramszolgáltatás kiesés esetén, de az árvízi munkáknál vonalvilágításra is alkalmasak.

A KEHOP projekt keretében beszerezhető eszközök révén bővült az önkéntes szerveztek ár- és belvízkárok enyhítését célzó technikai készlete. Az eszközátadó rendezvényen tizenöt megyében működő önkéntes mentőszervezet összesen 39 darab áramfejlesztőt és zagyszivattyút vehetett át.


Szoboszlai Tibor