Tankonyha épült a kórházban – A cukorbeteg gyerekeket és családjaikat segíti a beruházás
Fotó: Trifonov Éva

Egy teljesen új, modern tankonyhát alakítottak ki a cukorbeteg gyerekek számára a Jósa András Oktatókórházban. A diabétesz szakrendelés gondozottjai főzőklubon sajátíthatják el azt a számukra fontos gyakorlati tudást, ami szükséges a hétköznapi életükhöz. Így megtanulják, hogy a különböző ételeket hogyan kell elkészíteniük, illetve az hogyan befolyásolja a vércukorszintjüket. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyjából háromszáz 1-es típusú cukorbeteg gyermek él.

 

Most még üresen áll a teljesen új tankonyha a Jósa András Oktatókórházban, viszont ahogy a járványhelyzet engedi, gyerekek és a családok fogják megtölteni a termet. A Nyír-Diabet Egyesület 2017-ben indított főzőiskolát, az egészségügyi intézmény gyermekdiabétesz szakrendelésén gondozottak számára. A foglalkozásokon a cukorbeteg gyerekek a családjukkal közösen tanulhatják meg a számukra legfontosabb, új ismereteket, így a gyakorlatban is kipróbálhatják azokat a főzési tanácsokat és a szénhidrátszámolást is, amit elméletben már elsajátítottak. Korábban a főzéseket egy külső helyszínen szervezték meg, viszont mindig is szerettek volna egy saját konyhát.

Sikeres pályázat

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közös pályázatán 30 millió forintos forrást nyertek, amiből többek között ezt a hatállásos konyhát is sikerült kialakítani. „A konyhánk nagyon jól felszerelt, számtalan gépet is vásároltunk, tányérokat, evőeszközöket, így minden feltétel adott a különböző ételek elkészítéséhez” – mondta dr. Kántor Irén gyermekdiabetológus, az ő szakmai felügyelete alatt működik majd a tankonyha is. A támogatásra az ország összes gyermekdiabétesz gondozója pályázhatott, viszont Nyíregyháza az egyetlen helyszín, ahol ilyen nagyszabású projektre fordították az összeget. A beruházást a Jósa András Oktatókórház is támogatta, az intézmény segítségével sikerült kialakítani a tankonyhát, ahova minden cukorbeteg gyereket várnak majd a későbbiekben.

Sikeres főzőklub

„Ezeknek a főzőkluboknak is az lenne a célja, hogy közösséget formáljunk a gyerekek között, hiszen nekik nagyon fontos az, hogy utána a hétköznapokban is tudják tartani a kapcsolatot. Hat tűzhelyünk van, ezért adja magát, hogy hat csapatban vagy hat családban tudunk gondolkodni. Kamaszok között hat 2-3 fős csapatokat várunk majd, így 1-1 alkalommal nagyjából 18-20 fő befogadására lesz alkalmas ez a főzőkonyha. Életkor szerint szeretnénk majd külön főzőklubokat szervezni, külön a kamaszoknak, és külön családoknak, ahol kisebbek a gyerekek” – mondta Balogh Zsuzsa, a Nyír-Diabet Egyesület elnöke.

A Nyír-Diabet Egyesület már több mint tíz éve segíti a szakrendelő munkáját, számtalan közös programot, különböző táborokat és támogató foglalkozásokat is szerveznek a gyerekeknek.

Cukorbetegség Magyarországon

Magyarországon körülbelül háromezer 1-es típusú diabéteszes gyerek van, közülük nagyjából 300-an élnek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Egyelőre még a szakemberek sem tudják, hogy mitől alakul ki ez a megbetegedés.

„A felnőtt és gyerek cukorbetegeknek is az a cél, hogy normál tartományban legyen a vércukruk. Ennek az egyik legfontosabb összetevője az étkezés, mivel az evés megemeli a vércukrot. A gyógyszerek, az inzulin és a mozgás pedig csökkentik. Meg kell tanulni a cukorbetegnek, hogy melyik étel, hogyan elkészítve, hogyan emeli meg a vércukrát és ennek megfelelően kell neki adagolni az inzulint. Ezért nagyon fontos, hogy az étkezéseknek a mennyisége és hogy melyik időpontban eszik, ezeket ők megtanulják. Ezek a gyerekek végtelenül ügyesek és okosak, le a kalappal előttük és a családok előtt, hogy ezt ilyen ügyesen megtanulják” – tette hozzá dr. Kántor Irén, a Jósa András Oktatókórház diabetológus szakorvosa.

Oktatóvideók az interneten

A jelenlegi járványügyi helyzetben még nem tudnak találkozni a gyerekek, de hogy addig se maradjon üres a konyha, az online térbe költözik majd a főzőklub. A tervek szerint első körben a szénhidrátszámolást próbálják majd megtanítani a videókon keresztül.

Kapcsolódó galéria

Új tankonyha a cukorbeteg gyerekeknek