SZJA-kedvezmény – Mintegy 269 ezer 15 és 24 év közötti fiatalt érint az intézkedés
Fotó: Illusztráció

Legkésőbb 2022. január elsejétől azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, jövedelemadó-mentességet kapnak. Orbán Viktor miniszterelnök az intézkedésről elmondta, az 130–150 milliárd forintba fog kerülni, de fontosnak tartja, hogy a fiataloknak is segítsenek, ne csak a nyugdíjasoknak. Azt mondta, így könnyebb lesz számukra az élet kezdete, hiszen ott van még mellette a CSOK, és a babaváró hitel is. Igaz, az SZJA-mentesség olyan kedvezmény, amihez csak bejelentett munkahely szükséges, eladósodni nem kell hozzá.

Szerződést módosít ügyfele számára a nyíregyházi Csáki Petra. Néhány kattintás és aláírás, és máris nagyobb szemetesedényt kap a szerződő. A fiatal hölgy több mint egy éve dolgozik az Észak-Alföldi Hulladékgazdálkodási Kft. ügyfélszolgálatán. Mivel jövőre tölti be a 22. életévét, 2022 januárjától neki sem kell majd személyi jövedelemadót fizetnie. Petra már ki is számolta, mennyivel keres majd többet. A pénz jól jön, mert barátjával házasságot terveznek, saját lakást szeretnének és gyerekeket is.

„Úgy számoltam, hogy havonta közel negyvenezer forinttal vihetek majd többet haza. Ez jól jön, mert albérletben lakunk a párommal, házasságot tervezünk, saját lakásra gyűjtünk. Azt tervezzük, hogy igénybe vesszük majd a Babavárót és a CSOK-ot is, ami nagyon kedvező számunkra” – mondta el Csáki Petra, az Észak-Alföldi Hulladékgazdálkodási Kft. értékesítője.

Az intézkedés mintegy 269 ezer 15 és 24 év közötti fiatalt érinthet a KSH adatai alapján, ugyanis ennyien rendelkeznek munkahellyel az érintett korcsoportban.

 

Szerzők: Z. Pintye Zsolt, Fehér Attila