Szigorú szabályok mentén adják be a koronavírus elleni védőoltást
Fotó: Illusztráció

A koronavírus elleni vakcinákat szigorú szabályok mentén használják fel az orvosok, ennek is köszönhető, hogy soha nem kerül kukába ampulla. Az egészségügyi szakemberek kampányszerű oltása hamarosan befejeződik, ezután főként az idősotthonokra koncentrálnak a tervek alapján.

 

Nyíregyházán az elsők között kezdték el a koronavírus elleni védőoltás beadását még december 27-én a Jósa András Oktatókórházban, majd január 9-én, a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona volt az első helyszín, ahova a szakemberek mentek ki beadni a vakcinákat. Dr. Kiss Csaba mindkét helyszínen dolgozott oltóorvosként, ő mindenhol eddig a Pfizer oltóanyagot adta be az érintetteknek.

„A védőoltás beadása úgy történik, hogy a -70 fokon tárolt oltóanyagot az oltást megelőzően kivesszük, szobahőmérsékleten fél órán át hagyjuk kiolvadni, majd egy sima hűtőben helyezzük el. Közvetlenül a beadás előtt vesszük ki a hűtőből, fel kell hígítani az ampullában lévő oltóanyagot és azt szívjuk ki a hígítás után hat fecskendőbe és így hat védőoltást tudunk beadni egy ampullából” – ismertette a lépéseket dr. Kiss Csaba háziorvos.

Szigorú szabályok

Ezekre a szigorú szabályokra azért is van szükség, mert kiolvasztás után, hűtőben tárolva még öt napig, hígítás után viszont csak hat óráig lehet felhasználni az oltóanyagot. A pontosan kiszámolt mennyiségeknek köszönhető, hogy soha nem kerül a kukába vakcina – tette hozzá az orvos. Az oltás sokszor azért vesz igénybe több időt, mert komoly adminisztrációt követel, például itt, az idősek otthonában is minden bentlakónak fel kellett jegyezni az alapbetegségeit, hogy milyen gyógyszereket szednek, az orvos állítása szerint pedig van, hogy emberenként 10-15 fajta tablettát is jelent.

Folyamatban az idősek oltása

Az országos tiszti főorvos kedden jelentette be, hogy lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatódik az idősotthonokban élők oltása. Magyarországon 1600 idősotthon és további 300 bentlakásos intézmény van, eddig nyolcvan ilyen típusú helyszínre jutottak el. Müller Cecília elmondta, eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcinamennyiséget kapott Magyarország az öt Pfizer- és egy Moderna-szállítmányból. A hét eleji adatok szerint eddig 149 676 ember kapott oltást, közülük 12 639-nek már a második dózist is beadták. Az oltási terv szerint az egészségügyi dolgozók, a szociális ellátásban dolgozók és ellátásban részesülő személyek után a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évnél idősebbekkel folytatódik a vakcinák beadása a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint, ezután jönnek majd a rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. A múlt heti összesített adatok szerint eddig 1 millió 775 ezer ember jelentkezett az oltásra.