Tanítsunk Magyarországért – Mentorprogram a hátrányos helyzetű településeken

Népszerű a Nyíregyházi Egyetem hallgatói körében a Tanítsunk Magyarországért program. Az egyetemisták mentorként segíthetik a kistelepülésen élő általános iskolás tanulókat, így a nehéz körülmények között élő gyermekek is esélyt kaphatnak a kitörésre. A korrepetáláson túl érdekes programokat és gyárlátogatásokat is szerveznek a mentorok a felső tagozatosok számára.

Továbbtanulási terveikről beszélgettek a diákok a Nyíregyházi Egyetem mentoraival a timári általános iskolában. A két fiatal felnőtt a Tanítsunk Magyarországért program tagja, amelyben jelenleg már több mint 110 általános iskola vesz részt országos szinten. A kezdeti évben, még 2019-ben az első négy egyetem között csatlakozott a nyíregyházi felsőoktatási intézmény ehhez a lehetőséghez. A Tanítsunk Magyarországért programot az a felismerés alapozta meg, hogy jó érzés továbbadni mindazt, amit tudunk – így nyilatkozott korábban dr. György László, a program koordinációjának ellátásáért felelő kormánybiztos.

Kettős céllal segítenek

A mentorok jelenlétével kettős a cél: egyrészt a felzárkóztatás és diákok segítése a továbbtanulásban, másrészt a közösségépítés.

Mindenképpen ki akartam magam próbálni, hogy hogy jövök ki a gyerekekkel, milyen lennék a környezetükben és mennyire tudnám őket motiválni. Miután nekem is voltak nehézkesebb dolgaim, akár a pályaválasztásnál is, ezért úgy gondoltam, hogy ez egy nagyon jó motiváció lenne mások számára, ha megismernék, hogy én honnan indultam” – nyilatkozta Kukucska Viktória Anna, az egyik mentor a timári iskolában.

A hallgatók számára előfeltétel, hogy részt vegyenek a TM1 nevű kurzuson, ahol elsajátíthatják a mentori tevékenységhez kapcsolódó legszükségesebb ismereteket és kompetenciákat, majd a TM2 kurzusban szupervíziós lehetőséget és gyakorlati segítséget biztosítanak számukra a mentoráláshoz.

Az első jelentkezők között voltam én is, így tehát már ötödik éve vagyok a programban, jelenleg mint senior mentor. Osztatlan tanári szakra jelentkeztem az egyetemen és egy jó lehetőségnek tartottam ezt a mentorprogramot, hogy tapasztalatot szerezzek, ez be is igazolódott. Terveim szerint a későbbiekben hasonló kistérségi iskolában szeretnék majd tanítani” – mesélte Kátó-Névtelen Simon.

Életre szóló élményekkel gazdagodhatnak

A mentorok havi 35 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, további havi 10–20 ezer forintot a mentoráltakkal közös tevékenységekre fordíthatnak, így közösen vehetnek részt különböző sporteseményeken, kulturális rendezvényeken: színházlátogatáson, fesztiválokon, és egyénileg szervezett programokon. Az iskolai korrepetáláson túl akár életre szóló élményeket is szerveznek a mentorok az iskolások számára.

Én például elvittem tavaly ilyenkor a gyerekeimet, hogy lássák, milyen a budapesti repülőtér. Nagyon tetszett nekik az a nyüzsgés, ami ott van. Egy reptérlátogatáson vettünk részt, ők azt nagyon élvezték. Többen is azt mondták, hogy esetleg el tudják magukat képzelni egy olyan területen, amit ott véltek felfedezni. Sok mindenről hallottak, hogy milyen a légi vagy a földi kiszolgálás, milyen esetleg a légiutas-kísérői munka, és ebbe nagyobb betekintést nyerhettek, de például vannak környező cégekkel, gyárakkal is jó kapcsolatunk, ilyen például a LEGO” – mondta Kósa Botond Máté mentor nagykövet.

Egyre több iskola és mentor csatlakozik

Korábban a programban részt vevő diákok ingyenesen vehették igénybe a tömegközlekedést egy kártya felmutatásával, március elsejétől az új tarifarendszernek köszönhetően már minden 14 év aluli számára térítésmentessé vált a helyközi közösségi közlekedés. 2023-ban már 21 egyetemen és több mint 100 általános iskolában jelen volt a program. Az egyetemista mentorok segítségével több ezer általános iskolás diák részesülhet kortárs mentorálásban a Tanítsunk Magyarországért program keretein belül. Országos szinten, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is több olyan település van, amelyek a munka és továbbtanulási lehetőségektől távol esnek. Az ilyen kistelepülésekről érkező diákok több mint 50 százaléka korai iskolaelhagyó lesz a középfokú oktatásban. A mentorprogram ezeken az arányokon kíván javítani az egyetemisták segítségével.