Tanévnyitó értekezlet a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban

Augusztus közepén munkaértekezlet keretében kezdték meg az új tanévre való felkészülést a Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláinak igazgatói és a centrum vezetői, majd csütörtökön közel 150 fő munkatárs bevonásával került sor a centrum szintű tanévnyitó értekezletre, melyen az Idegen nyelvi készségek fejlesztése című projekt zárására is sor került.

Évnyitó

Több mint 1500 tanuló kezdi meg tanulmányait a 2021/2022-es tanévben a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 iskolájában. Az 50 induló osztályban a képzések technikumban és szakképző iskolai rendszerben folynak mintegy 19 ágazatban, valamint az Orientációs évfolyamon, a Dobbantó programban és Műhelyiskolában.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláinak igazgatói és a centrum vezetői augusztus közepén munkaértekezlet keretében kezdték meg az új tanévre való felkészülést, majd ezt követően ma a 10 iskolából 150 fő együtt gondolja át az új tanév feladatait, és ezt követően került sor a tanévnyitó értekezletekre. Az elmúlt év a szakképzésben a változások éve volt, hiszen nagyon sok dolog történt, most végeztek először a szakképző iskolákban és elkezdték a tanulmányokat a technikumokban. Ez az év lesz az, amikor stabilizáljuk azt a rendszert, amit elkezdtünk az előző években.”

Gurbánné Papp Mária főigazgató hozzátette, nagyon pozitív volt az ösztöndíjrendszer, a cégeknél való gyakorlati elhelyezkedés is nagyon fontos, hiszen itt már fizetést kapnak a tanulók, illetve az, hogy folyamatosak a továbbképzések a tanárok számára, és elérhetőek az új eszközök, valamint az élményalapú és a digitális oktatás is.

Nyelvi projekt

A tanévnyitón beszámoltak arról is, hogy a Nyíregyházi Szakképzési Centrum számos projekt kedvezményezettje, ez alkalommal egy idegen nyelvi kurzus zárására is sor került.

Ez a nyelvi projekt még 2019 januárjában indult, a projekt keretében többek között ingyenes, 120 órás nyelvi képzésekre került sor angol és német nyelvből. Ennek keretében A1-től B2 szintig, egy szintet fejlődhettek, és tanúsítványt is kaptak a résztvevők. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum tíz iskolájában fejlesztettek tananyagot az idegen nyelv szakos oktatók az iskoláinkban oktatott 52 szakmához kapcsolódóan, valamint különböző egyéb közismereti nyelvi tananyagok kerültek kidolgozásra” – számolt be róla Dancsiskóné Bakos Katalin projektmenedzser.

Fejlesztések és beruházások

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum fenntartásában működő 10 iskolában, Nyíregyháza Megyei Jogú Várossal, mint tulajdonossal együttműködve folyamatos fejlesztések valósulnak meg. Ezek keretében jelentős beruházások eredményeként újulnak meg az intézmények.

Mind a 10 iskolánkat felújítjuk valamilyen szinten a nyáron, ezt már hatodik éve végezzük, a keletkező pluszforrásokat, amelyek év közben maradnak, igyekszünk okosan elkölteni, az iskolák megújítására. Idén 200 millió forintot tudtunk erre költeni, ami elégséges ahhoz, hogy az évkezdést biztosítani tudjuk az iskolákban. Kettő nagy pályázatunk van folyamatban, egy közel 4,5 milliárd forintos iskolafejlesztési támogatás, amit várhatóan az ősszel el is tudunk indítani, illetve egy 3 milliárd forintos energetikai felújítás.”

Pájer Attila, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette, továbbra is kiemelt feladatnak tekinti a Centrum, hogy a diákok vonzó iskolaépületekben, jól felszerelt tanműhelyekben tanulhassanak, megfelelve a 21. századi elvárásoknak.