Tanár Úr, kérem! – Karinthy örökérvényű klasszikusa hamarosan a Móricz Zsigmond Színházban

A Móricz Zsigmond Színházban Simon Kornél rendezővel dolgozik ismét egy csapat. Karinthy Frigyes örökérvényű klasszikusa, a Tanár úr, kérem! zenés színpadi játéka készül a Krúdy Kamarában. A bemutató október 18-án lesz.

Így mutatta be a játékteret az olvasópróbán Simon Kornél rendező. Hét méteres átmérőjű forgón játszanak majd a kisszínpadon.

Tavaly márciusban a Karinthy Színpadon mutatták be a művet ebben a formában, melyről a dédunoka, Karinthy Márton úgy nyilatkozott, hogy új műfaj, magyar musical született, mondjuk a Pál utcai fiúk mintájára.

Simon Kornél rendező úgy fogalmazott:

Nagyon hízelgő új műfajként aposztrofálni Mártontól a Tanár urat...  Én megpróbáltam egy jó előadást összehozni és beletenni mindent, ami engem valaha is érdekelt, és kipróbálni mindazt, amit egy fiatal, lelkes csapattal ki lehet próbálni. Azt hiszem, hogy ez elég jól sikerült, és arra számítok, hogy itt is jól fog sikerülni.

Karinthy Frigyes műve alapján Deres Ferenc és a rendező, Simon Kornél dolgozta át a szöveget, zenéjét Nyitrai László szerezte, a dalszövegek pedig Máté Zsolttól valók.

Igyekeztem úgy írni a szövegeket, hogy emblematikus mondatok, tehát amiket ismerünk a Karinthy műből, azok fel-felbukkanjanak benne, viszont maguk a szövegek mai nyelvezetűek, mai hangulatúak. Kerüljük benne a szlenget, a pongyolát és a csúnya szavakat.

– mondta el Máté Zsolt.

Rock, funky, rap, tehát sokműfajú, mai zenék szerepelnek majd az előadásban.

Nem poros klasszikust, inkább mai világot ígérnek színpadi mozgásban és hangzásban is a nézőknek.

A keserédes, visszatekintő, önmagával mindig elégedetlen ember, Karinthy lenyomata is megjelenik az előadásban, mint ahogy egyfajta paranoiás félelemből született maga az irodalmi mű is.

Karinthy 27 éves volt, amikor ezt a művet megírta. Nem volt még idős egyáltalán, de már akkor megérintette valami az elmúlásból, és nem átallotta papírra vetni azokat a meg nem valósult álmokat, vágyakat, azokat a követelődző vágyakat, amikkel egy kisgyerek elindul a világban, és amik aztán, ha nem teljesednek be idejekorán, akkor keserűséggé fajulhatnak. Ez a fajta fura, állandó elégedetlenség benne van a darabban.

– nyilatkozta Simon Kornél.

Ifjú színészek, színészjelöltek is bemutatkoznak a nyíregyházi közönség előtt. Nagyjából azonos súlyú szerepek, egy-egy dal minden szereplőnek, hiszen ez egy nagy közösségi játék lesz, melyben szerepet kapott Puskás Tivadar, Kuthy Patrícia, István István, Fellinger Domonkos és a többiek. A bemutató október 18-án, a Krúdy Kamaraszínpadon lesz.