Múzeumandragógiai Konferenciát tartanak városunkban! 10 szekció, plenáris ülések!
Fotó: Szarka Lajos

Az élethosszig tartó tanulás egyik kitűnő helyszíne a múzeum, hangzott el a 8. Országos és 4. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencián. A szakma képviselői, csaknem másfél száz hazai és külföldi résztvevő 10 szekcióban, plenáris üléseken, tematikus kerekasztal beszélgetéseken is részt vesz városunkban.

A magyar muzeológia sokféle területén dolgozók szakmai közösségeként már évtizedek óta működő Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület idén a Jósa András Megyei Hatókörű Városi Múzeummal közösen szervezte meg a Múzeumandragógiai Konferenciát.

Babolcsi Andrea, a Jósa András Múzeum muzeológusa, múzeumpedagógusa elmondta:

A múzeumpedagógiáról már mindenki hallott, ám a közgyűjtemények, intézmények nemcsak a gyermekeket szeretnék elérni, megszólítani, hanem a felnőtteket is – többek között erről is szól a múzeumandragógia. Ezért aktív, élménydús foglalkozásokat és interaktív tárlatvezetéseket is tartunk!

A kétnapos konferencián a legújabb kutatási eredményeket is összegzik és az új ágazati trendeket, a legújabb célokat ismertetik.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte:

Ezért is fontosak az ilyen konferenciák! Ráadásul a rendezvény nemzetköziségéből is látszik, hogy országhatárokon belül és kívül is foglalkoznak azzal, hogyan lehetne a látogatószámot növelni a múzeumokban.

A 8. Országos és 4. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencián kiemelték, az élethosszig tartó tanulás egyik kitűnő helyszíne a múzeum!

Dr. Bereczki Ilona a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke azt mondta:

Az alap mindig az adott múzeum alaptevékenysége. A gyűjteménye, a kiállításai és kiadványai, de nagyon fontos szerepet kapnak a programjai. Az, hogy a programok mennyire tudnak vonzóak lenni vagy hogy egy hiteles tartalmat mennyire tudnak érdekes módon közvetíteni, hogyan tudják befogadhatóvá, emészthetővé tenni a múzeumokban megszülető és megőrzött értékeket – az már nemcsak egy szakmának a kihívása. Fontos az összehangoltság, többek között a kommunikációs szakemberek, a múzeumpedagógusok és -andragógusok, kurátorok együttműködése.

A rendezvény alcíme: Örökség – Tudomány – Turizmus. Így a múzeumi világ hazai és külföldi képviselői mellett turisztikai szakemberek és a kulturális örökség ápolói, többek között oktatók, építészek, művészetkutatók seregszemléje is a Múzeumandragógiai Konferencia.