Ismét lesz Tirpák Fesztivál – Új helyszínen, de továbbra is ingyenes a kétnapos program
Ebben az évben új helyszínen, a Sóstói Múzeumfaluban lesz a Tirpák Fesztivál. A kétnapos programsorozatot már nyolcadik alkalommal szervezik meg Nyíregyházán, az érdeklődőket ezen a héten szombaton és vasárnap is várják a skanzenben. A fesztivál középpontjában a helyi gasztronómia áll, több mint ötven fajta étel közül válogathatnak majd a látogatók és elkészül a város sütije is.
A Tirpák Fesztivál évek óta a hagyományainkról, a gasztronómiáról és térségünk értékeiről szól. A rendezvény helyszíne eddig a Kossuth tér volt, most a koronavírus-járvány miatt költöztetik át a kétnapos programot a Sóstói Múzeumfaluba. A fesztivál részletei ettől függetlenül változatlanok: a belépés mindenki számára ingyenes lesz, az ételeket kóstolójeggyel tudják megvásárolni, illetve színpadi produkciókkal is készülnek szeptember 18-ára és 19-ére, vagyis szombatra és vasárnapra.
Középpontban az ételek
A rendezvényen a legnagyobb hangsúlyt az ételek kapják. A helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, így javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készülnek majd az ételek, összesen több mint ötven fajta.
„Lesz többfajta káposzta, birkás töltött káposzta, vadból készült káposzta, szabolcsi töltött káposzta, kukoricakásás töltött káposzta, toroskáposzta, de ne csak a káposztára hegyezzük ki. Lesz görhe, puliszka, rakott puliszka. Érdekességképpen azért nemcsak a régi, hagyományos dolgok lesznek, hanem olyan csapatok is, akik a hagyományos ételeket, alapanyagokat egy kicsikét felfrissítve, másképp fogják megmutatni, de természetesen normál adagban fogják a vendégeknek kínálni” – mondta Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke.
Bár még szeptemberben talán korai, de a disznóvágások hangulatát is felidézik majd a múzeumfaluban, hagymás vér és toroskáposzta is készül majd a portákon.
Kóstolójegyrendszer
A vendégek 300 forintos kóstolójegyeket vásárolhatnak a skanzen négy pontján, lesz olyan étel, amit akár már egy jeggyel is meg tudnak vásárolni, illetve olyanok is, amelyekért 2-3 vagy 4 kóstolójegyet kérnek a főzőcsapatok.
Város sütije
Ismét elkészül majd a város sütije is, a hagyományokhoz híven a Sipkay Barna szakközépiskolát kérték fel a feladatra. 1600 adag pitéhez közel ezer tojást, 40 kg lisztet, 30 kg vaníliás cukrot, 30 kg diót és másfél mázsa szilvát használnak majd fel. A süteményt csaknem ötven cukrásztanuló készíti el, a látogatók pedig szombaton délután kettő órakor kóstolhatják meg. A Sóstói Múzeumfaluba ingyenes buszjáratokat indítanak majd mind a két nap, a gyerekeknek pedig többek között kézműves foglalkozásokkal és népi játszótérrel is készülnek.
Fontos testvérvárosi kapcsolatok
A rendezvény beharangozóján az is elhangzott, ez a hét és a hétvége a testvérvárosi kapcsolatok szempontjából is fontos Nyíregyháza életében, 11 településről érkeznek hozzánk vendégek.
„Iserlohnból, Sankt Pöltenből, Rzeszówból, Bielsko-Bialából, Gorlicéből, Eperjesről, Ungvárról, Beregszászról és Nagykaposról, tizenegy város képviselete lesz itt, Nyíregyházán. Azért is jönnek, mert a Tirpák Fesztiválra mindig kapnak meghívást, a Covid előtti időkben még főztek is. Több várossal egyébként kerek évfordulót ünneplünk és szándéknyilatkozatot írnak majd alá a városvezetők pénteken a kapcsolatok további folytatásáról, de nyilvánvalóan a protokoll mellett az a fontos, hogy szombaton és vasárnap a múzeumfaluban hagyományosan megrendezzük azt a Tirpák Fesztivált, ami tavaly a Covid miatt elmaradt” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.
Nyíregyháza és a testvárosok között aktív és élénk volt a testvárosi kapcsolat a koronavírus előtt, a jövőben is hasonló köteléket szeretnének a települések között, tette hozzá az alpolgármester. A találkozókon túl például közös projekteket írtak többek között Ungvárral és Eperjessel is. A pályázatok írása természetesen megmaradt az elmúlt másfél évben is, ehhez nem volt szükség a személyes találkozókra, de a kultúra és a turisztika szempontjából elengedhetetlen az élő kapcsolat.