Tábor a könyvtárban – A képregények barátai táboroznak a héten a Móricz Zsigmond Könyvtárban
Fotó: Trifonov Éva

A tavaly nyáron megnyitott Képregény Tár nagyon kedvelt a fiatalok körében is. Mostanra külön bejáratot és újabb kiállítófalat kapott, igazi kis intézménnyé vált a könyvtár első emeletén. A tapasztalat indította a gondolatot, hogy hirdessenek képregényes tábort általános és középiskolások számára, akik képregény újságot is készítenek. Jövőre talán több turnusban is megszervezik a tábort.

 

20 helyet hirdettek a Móricz Zsigmond Könyvtár Képregény Tárában megszervezett alkotótáborba. Néhány nap alatt betelt a lehetőség, s ma már a délelőtti rajzolás után filmet néznek a diákok a Krúdy Art moziban. Közben készülnek a képregény újság nyomtatására. 

Történeti áttekintéssel kezdődött hétfőn az első alkalommal megszervezett képregény tábor. A képregény fajtáiról, múltjáról, az európai divatról, és a manapság divatos japán mangáról, a film és a képregény párhuzamáról és egyéb érdekességekről beszéltek a táborvezető szakemberek. Jött a karaktertervezés, és az otthoni munkák értékelése.

„Én ezt régóta tapasztalom, hogy a gyerekek körében nagy az érdeklődés a képregény iránt. De nemcsak mint fogyasztók, hanem mint rajzolók is. Nagyon sokan rajzolnak képregényeket. Ahol én is tanítok – művészeti szakközépiskolában –, jönnek felvételizni, és hozzák az otthoni munkáikat, gyakran találkozunk képregényekkel. Sokszor megkérdezem, hogy érdekli-e a képregény, miért szereti, és kiderül, hogy komoly rajongótábora van. Ezt ők is szeretnék megtanulni, tehát rajzolni. Innen adódott az ötlet, ha már létrehoztuk ezt a Képregény Tárat, és eleve vannak kiállítások, a kiállítások megnyitóján mindig az alkotók beszélnek az alkotói folyamatokról. A közönség soraiban mindig találunk olyanokat, akik elszánt képregényesek” – mesélte Kertész Sándor képregénykutató.

Itt, a táborban kapnak ezek az érdeklődő fiatalok tanácsot, gyakorlati útmutatót. Szerteágazó szakma ez – mondja Kertész Sándor –, több területen van lehetőség a rajzolásra. Tele van a világ animációval. Hatalmas felvevőpiaca van a szakmának, ami biztos pályaképet ad a diákoknak. Éppen ezért van szüksége a műfajnak a népszerűsítésre, ilyen ifjúsági táborokban is, hogy évtizedekig élhessen tovább.

„Az utóbbi időknek egy jelensége, hogy a képregény egy kicsit önkifejezési formává is vált. Magyarul nemcsak piaci alapon kezdenek képregénnyel foglalkozni a fiatalok, hogy ebből akarnak megélni, hanem egyszerűen a gondolataikat, az érzéseiket, a világlátásukat ilyen képes történetekben kezdik elmesélni. Ezt megosztják a Facebook-felületeiken, internetes platformokon, ez egy sajátos önkifejezési forma. És vannak azok, akik grafikusi pálya körül mozognak, és egyre inkább érződik, hogy aki ma egy pályát választ, az nem egy valamivel foglalkozik, hanem mondjuk egy jó grafikusnak kell tudni könyvet illusztrálnia, újságrajzokat készíteni. Képregényt rajzolni, animációval kell foglalkozni, a nyomdatechnikát is ismernie kell, de a filmművészetben valamelyest jártasnak kell lenni” – folytatta Kertész Sándor.

Képregény újság is lesz a tábor végén. Digitalizálják és megszerkesztik a képeket, így önálló kiadvány készül egy nyomdalátogatás keretében a diákok munkáiból. A tervek szerint jövőre ismét meghirdetik a tábort, akár több turnusban is. De már ezen a nyáron is találkozhatnak a képregényesekkel augusztusban, a VIDOR Fesztivál idején, amikor ismét megnyílik a Képregény utca.

Kapcsolódó galéria

Képregénytábor a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban