Új Kenyér Ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

A 2022-es esztendőben is várják a látogatókat az Új Kenyér Ünnepén a Sóstói Múzeumfaluban! 

Augusztus 20-án, államalapító királyunk ünnepén, a hagyomány az új kenyeret és az aratási munkák befejezését is méltatta. A kenyér alapvető táplálék, s mint ilyen lett a termékenység, a bőség szimbóluma. Általános szokás volt az új házba vitt kenyér vagy éppen a lakodalomkor az új pár kenyér alatti bevezetése, hogy az ifjú pár kenyere soha ki ne fogyjon.

– Ezen szokásokhoz kötődve, szedtük csokorba a nap eseményeit úgy, hogy a család apraja-nagyja találjon kedvére való programokat. A 10.00 órai kapunyitás után 10.30-kor beindul a matolcsi szárazmalom. 11.00 órától az Ákom-Bákom Bábszínház várja az érdeklődőket a faluközpontban. Az új kenyér ünnepén a kovászos kenyerek is megmérettetnek, ennek az eredményhirdetését 12.00 órakor tartjuk. 13.00 órakor egy valamikori aratóbál hangulatát varázsolja a színpadra a Szabolcs Táncegyüttes, azt követően pedig közös táncházba invitálunk mindenkit a színpad elé. 14.00 órakor hálaadó istentiszteletet és kenyéráldás veszi kezdetét, hagyományunkhoz híven igét hirdet Kósa László református lelkipásztor. Szentpéteri Levente solymászbemutatót tart 15.00 órai kezdettel. A Nagyhalászi Magtárban vendégül látjuk a Kincses Kamra csapatát, akik a hagyományos-kovászos kenyérsütés szerelmesei. Abban segítenek, hogy hogyan alkothatja mindenki a saját mindennapi kenyerét és megismerhetjük általuk, hogy valójában mi is a kenyér lelke.

A falusi vásárban kedvére válogathat mindenki a kézművesportékák között. Egész nap forog a kosaras körhinta a faluközpontban, a barabási iskolaudvaron népi játszóudvar várja a gyerekeket, de az íjászatban is próbára teheti mindenki tudását.  A kenyér útját kísérhetik végig térképes feladat formájában a játékos kedvű látogatók. Aki ezt az utat sikeresen végig járja és ezt összegyűjtött pecsétekkel igazolja, a Nemzeti Agrárigazgatási Kamra jutalmát is megkaphatja. Lesz még kenyérkóstoló és finom töltött káposzta, hűsítő finomsággokkal várja vendégeit a kocsma. Ezen kívül kézműves foglalkozásokon és mézeskalácsdíszítésen tehetik próbára kézügyességüket látogatóink.

Ezen a napon a belépés ingyenes!

Augusztus 21-én kedvezményes belépővel látogathatnak el az érdeklődők a Sóstói Múzeumfaluba! 11.00 órától a nyíregyházi Burattinó Bábszínház előadása szórakoztatja a látogatókat. Egész nap kosaras körhinta és népi játszóudvar várja a gyermekeket, 11.00 és 13.00 között Hajdú Ágota közös nótázásra invitálja a kikapcsolódni vágyókat.

Hívunk és várunk mindenkit, mert a Sóstói Múzeumfaluban élmény a hagyomány!  tájékoztatta szerkesztőségünket a Sóstói Múzeumfalu.