Szociális ellátás krízishelyzetben – Életbe lép a vörös kód -10 Celsius-fok alatt

Felkészült Nyíregyháza a téli krízishelyzetre, az esetleges vörös kód életbe lépésére. Ez egy speciális figyelmeztetés, amelynek célja, hogy kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a segítő tevékenység egyik legfőbb feladata az élet védelme. Így ha mínusz tíz Celsius-fok alá süllyedne a hőmérséklet, akkor a bentlakásos intézményeknek meg kell nyitniuk a szabad kapacitásait a hajléktalanok érdekében. Ezt a munkát viszont a koronavírus-járvány tovább bonyolítja.

Minden évben novemberben tartanak krízis tanácsülést a városházán, ahova azoknak az intézményeknek a vezetőit és szakembereit hívják meg, akik a téli időszakban tevékenyen részt vesznek a különböző problémák megoldásában. Ilyen többek között a NYÍRVV, a rendőrség, a kórház, a szociális intézmények, a Vöröskereszt, az Oltalom Szeretetszolgálat és a Periféria Egyesület. Az ülés során a vörös kód életbe lépéséről is egyeztettek.

A vörös kód jelzés nagyon fontos. Ez egy viszonylag új intézkedés, 2-3 éve vezette be a kormányzat. Amennyiben -10 fok alá süllyedne a hőmérséklet, akkor a bentlakásos intézményeknek kötelező megnyitniuk a szabad kapacitásukat, hogy ne maradjon senki ellátatlanul az utcán. Amikor ezt az intézkedést behozták, senki nem gondolta, hogy egy pandémiás helyzetbe kerülünk. Ez azért odafigyelőbb szervezést igényel, mert nem lenne jó, ha az egészségügyi rendszabályokat bármilyen téren lazítanánk” – nyilatkozta Jászai Menyhért alpolgármester.

Ezért most sokkal szorosabb együttműködésre van szükség, mint a járvány előtti időszakban – tette hozzá az alpolgármester. Elsősorban felmérik milyen lehetőségeik, kapacitásuk van a különböző intézményeknek, milyen eszközeik vannak, amelyeket fel tudnak ajánlani, mint például tartós élelmiszer, ágyak, esetleg takarók.

Egészségügyi ellátás hajléktalanoknak

Ebben az évben vizsgázik majd Nyíregyháza új egészségügyi centruma a Tokaji úton. Megyei szinten egy olyan egyedülálló intézményt alakítottak ki, ahol a folyosó egyik oldalán a háziorvosi ellátáshoz szükséges helyiségek vannak, a másik részlegben pedig megfigyelőszobák. A háziorvosi ellátás korábban is elérhető volt, viszont nem ilyen felszereltséggel, illetve csak 30 órás volt a szolgálat, ez most már napi 24 órás. A 10 ágyas lábadozóban kétágyas szobák vannak, megfelelő higiénés körülményeket biztosítanak a hajléktalanoknak. Jászai Menyhért alpolgármester úgy fogalmazott, olyan személyeket fogadnak a Tokaji úton, akik kórházi ápolást már nem igényelnek, de az ellátórendszer még nem tudja őket befogadni.

Nekik egy ilyen egészségjavító, átmeneti időszakra van szükségük. A Tokaji úton is orvosok dolgoznak. Az intézmény nem nyílt, a Periféria Egyesületen keresztül lehet igénybe venni a szolgáltatásokat, aki az utcai szociális munkát végzi. Nagyon fontos a diszpécserszolgálat, nagyon sok helyen publikáljuk az elérhetőségüket, van egy kríziskocsi is, ami azonnal megjelenik, ahol beavatkozásra van szükség. A téli helyzetre való felkészülés tehát egy nagyon komplex feladat” – tette hozzá az alpolgármester.

Vörös kód

A hivatalos leírás szerint a vörös kód egy speciális figyelmeztetés, amelynek célja, hogy kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a segítő tevékenység egyik legfőbb feladata az élet védelme. Az emberi erőforrások minisztere adhatja ki a figyelmeztetést télen a -10 Celsius fok vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetén, nyáron pedig akkor, amikor a napi középhőmérséklet 27 Celsius fok fölötti. A kód idején ideiglenes elhelyezési kötelezettsége van a bentlakásos szociális intézményeknek, szabad kapacitásuktól függően. Az intézmények a koronavírus-járvány miatt különböző szabályokat vezethetnek be, ezeket mindenkinek be kell tartani. Hideg időben figyeljünk az utcán élőkre, ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatot, Nyíregyházán a 42/504-618-as telefonszámon.