Szirénapróba Nyíregyházán

A polgári védelmi lakossági riasztó és tájékoztató eszközök, szirénák hangos üzempróbáját végzi három napig a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. A négy központilag indítható szirénák egyike a városháza épületén van. A szirénák hangos üzempróbája során 30 másodperces folyamatos, állandó hangmagasságú szirénahang, 30 másodperc szünet, majd újból 30 másodperces folyamatos, állandó hangmagasságú szirénahang hallható. A három nap során kipróbálják a városban lévő 24 villanymotoros szirénákat is, az egyik tökéletesen működött az erőmű épületénél.

A hangos próba célja, hogy ellenőrizzék a riasztó eszközök működőképességét. A jelzéseket ellenőrzés keretében adják le, semmilyen veszély bekövetkeztét nem jelzik, a lakosság részéről semmiféle teendő nem szükséges. Ha igazi riasztásról lenne szó, akkor lenne dolgunk.

 

AZ ESZKÖZÖK MŰKÖDŐKÉPESSÉGÉT ELLENŐRZIK

 

Gerebenics Károly tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő elmondta, a sziréna jelzésére a lakosságnak szabad területről védett helyre kell menniük, akár lakásba, vagy közintézménybe. A jelzés elsősorban katasztrófahelyzetre utal, így figyelni kell a tájékoztató eszközöket, amellyel a további teendőkről információkat kapnak.

A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a következő két napon, 26-án és 27-én 9 órától folytatja a szirénák hangos üzempróbáját. A próbával együtt járó kellemetlenségekért a lakosság megértését kérik.

Szoboszlai Tibor