Szent Iván-éj a Sóstói Múzeumfaluban
Szent Iván-éj a Sóstói Múzeumfaluban

Június 23-ról 24-re virradó éjszakához számos hiedelem és hagyomány kapcsolódik. Ezen az éjszakán az egész világban jelen van a varázs már ősidőktől kezdve. A Sóstói Múzeumfaluban Szent Iván estéjén rendezett programok felhőtlen kikapcsolódást ígérnek mindenki számára.

20:00 órától kezdődik a Sóstói Múzeumfalu „Hungarikum – a matyó népművészet” című, időszaki kiállításának megnyitója. A matyó népművészet gazdag, színpompás tárgyi világába enged bepillantást a miskolci Herman Ottó Múzeum vendégkiállítása. A tárlat anyagában a Herman Ottó Múzeum néprajzi gyűjteményében található eredeti, a matyóság hagyományos népi kultúráját reprezentáló tárgyak hozzák közelebb az érdeklődőkhöz a gazdag matyó örökséget. 21:30-tól a Sárkánylányok Tűzzsonglőr Csapat előadása közben fellobban a faluközpontban rakott máglya. Az esemény elengedhetetlen eleme a tűzgyújtás és a tűzugrás. A tűz tisztító és egészség-varázsló erejébe vetett hit Szent Iván éjjelén különösen felértékelődik. A szerelemvarázslások miatt fontos nap ez a szerelmeseknek.

A Lóci játszik is zenél majd

22:00 órától a Lóci játszik zenekar szórakoztatja a résztvevőket, 23:45-tõl pedig a Nyírség Táncegyüttes előadását láthatják, a táncosok felvezetésével pedig éjfélkor kezdődhet a várva várt tűzugrás. Senki ne feledje, hogy a hiedelmek szerint azok a szerelmesek, akik a Szent Iván éjjelén gyújtott tűz parazsát átugorják, örökre együtt maradnak. Már csak ezért is megéri ellátogatni a múzeumfaluba!

A rendezvény látogatása védettségi igazolvány felmutatásával lehetséges!

A múzeumfalu a jeles napokhoz kapcsolódóan rendezett események mellett keddtől vasárnapig népi játékokkal, tapintható népi kultúrával, népi gasztronómiával, gyógytea-kóstolással és nagymosás bemutatóval várja a vendégeket. Emellett a kézművesek megmutatják a nemezelés, a fazekaskodás, a bőrözés, a gyertyamártás, a szövés, vagy az illatzsákkészítés fortélyait.