Szent Flórián napja – Tisztelgés a tűzoltók helytállása előtt

Szent Flórián az ókori Római Birodalom idején élt, egy katonai egység parancsnoka volt. A Kereszténység kiirtásának idejében védte az embereket, menekítette és feláldozta magát az új hitet valló társaiért. Ezért is lett többek között védőszentje a tűzoltóknak, hozzá imádkoznak aszály és tűz esetén. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepséget rendezett a Szent Flórián téren.

Varga Béla, igazgató (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) elmondta:

A katasztrófavédelem szempontjából ez az ünnep azért nagyon fontos, mert ünnepeljük a tűzoltóinkat talán már kevesen tudják, hogy a katasztrófavédelemnél minden hivatásos tűzoltó rendfokozatot visel, és a mindennapokból a mindennapok robotjából kilépünk és ma Szent Flórián napján ünnepeljük a tűzoltóinkat a láthatatlan munka után láthatóvá válnak egy picikét. Elismerésekben fognak részesülni, és egészen este a díszvacsoráig ünnepelni fogunk.

2013-ban a tűzoltóság, az önkormányzat és a lakosság kezdeményezésére emléket állítottak a tűzoltók munkájának tiszteletére, ezt jelképezi Szent Flórián szobra. Ezen az ünnepen a tűzoltók és kéményseprők munkáját ismerik el.

Szilvási István önkormányzati képviselő hozzátette:

Minden olyan rendvédelmi szerv tevékenysége fontos a városban, ők kiemelten ugye napjaink hétköznapi hőseiként vannak emlegetve. Rendkívül büszkék vagyunk arra a munkára amit ők teljesítenek itt nálunk. Leginkább arra a részére vagyunk büszkék amik nem láthatóak a hétköznapokban, mert amikor valóban találkozunk kell velük, akkor ott már probléma szokott lenni. Viszont az a megelőző tevékenység, melyet ők végeznek nap mint nap az óriási segítség számunkra is.

Május 4-e munkaszüneti nap a katasztrófavédelem hivatali munkaidőben dolgozók számára, ezen a napon szünetel az ügyfélszolgálat is, de a katasztrófavédelem készenléti és ügyeleti szolgálatai ettől függetlenül baj esetén ellátják feladataikat.


Horváth Kíra