Szenior örömtánc – Igazi memóriatréning az idősebb korosztály számára

Öt éve része a szenior örömtánc a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozatnak. A foglalkozás segít fitten tartani a szépkorúakat, a koreográfiák elsajátítása pedig igazi memóriatréning számukra. Nyíregyházán igen népszerű a program, az őszi szezonban most szerdán találkoztak utoljára a táncosok az Alvégesi Művelődési Házban.

Különböző stílusú táncokat sajátítanak el a szenior örömtánc résztvevői, a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat keretében minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő mozgásformát. A szenior örömtánc egy speciálisan, a szépkorúak számára tervezett, kímélő mozdulatokból összeállított koreográfiát jelent, így évek óta igen népszerűnek számít a nyíregyháziak körében.

Öt éve vagyok ezen a pályán. Öt éve ezen a szent helyen, itt, az Alvégesi Művelődési Házban járt egy roadshow keretében Csirmaz Szilvia, miközben járta az országot. Engem akkor felkért a megyei nyugdíjas szövetség elnöke, hogy szedjem össze a csapatot, jöjjünk el vagy húszan és nagy meglepetés fog várni ránk. Eljöttünk és tényleg nagy meglepetés volt az egész, mert új arcok jöttek a roadshow keretében, Szilvia és más táncosok is, és akkor derült ki, hogy mi is igazából ez a szenior örömtánc” – mesélte Juhász Lászlóné szenior örömtánc-oktató.

A tánc pozitív hatásai

Európa más országaiban már évtizedek óta ismert és elterjedt a szenior örömtánc, Magyarországon mindössze 6-7 éve, így elmondható, hogy Nyíregyháza az elsők között volt, aki ilyen mozgásformát indított a helyi szépkorúak számára. A tánc segít fitten tartani az időseket, a koreográfiák elsajátítása pedig igazi memóriatréning, egyes felmérések szerint ez a sporttevékenység késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását. Juhász Lászlóné Marika egy éven át járt Budapestre, hogy elvégezzen egy tanfolyamot, majd Nyíregyházán és más megyebeli településeken oktassa a szépkorúakat.

Az idősödő embernek mire van szüksége: arra, hogy közösségben legyen. Ez a szenior örömtánc egy vidám, forradalmian új tánc. Amit én megtanultam a Szilviától, mindazt a város idősödő korosztályának, az 50 év felettieknek szeretném átadni. Azóta is csak ezen vagyok, hogy minél többet foglalkozzak velük, és amikor én rágondolok arra a szóra, hogy szenior örömtánc, olyan boldog vagyok tőle, hogy azt el nem lehet mondani, és hogy mennyire megváltozott azóta az életem” – tette hozzá Juhász Lászlóné.

Az érdeklődés a kezdetektől jelentős volt, mai napig 20-an, 30-an is vannak egy-egy táncórán, a gyakorláson túl pedig különböző rendezvényeken is fellépnek a szenior örömtáncosok.

Kapcsolódó galéria

Senior örömtánc az Alvégesi Művelődési Házban