Szakmai tanévnyitó: jelenléti oktatásban kezdődik az új tanév
Fotó: Szarka Lajos

Elkezdődött a visszaszámlálás, hamarosan elindul a 2022/23-as tanév. Az elmúlt évek hagyományaihoz híven, szakmai tanévnyitó értekezletet tartottak Nyíregyházán. A konferencián Lebanov József, a BM Köznevelésért Felelős Államtitkárság Köznevelési Stratégiai Főosztály vezetője kiemelte, egy kiegyensúlyozott, nyugodt tanévre készülnek.

 

A Belügyminisztérium, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakmai Tanévnyitó Konferenciát szervezett szerdán a Kodály Zoltán Általános Iskolába, amelyen a köznevelési intézmények vezetőit és azok fenntartóit tájékoztatták az új tanévet érintő főbb változásokról és szakmai feladatokról. A szakmai tanévnyitón a Belügyminisztérium Köznevelésért Felelős Államtitkárság köznevelési stratégiai főosztályának főosztályvezetője is előadást tartott. Kiemelte, hogy a közeljövőben jelentős támogatáshoz juthat a köznevelés.

– Alapvetően egy kiegyensúlyozott, nyugodt tanévre készülünk, hiszen a járványügyi intézkedéseken túl vagyunk, és a jelenléti oktatásban folytatjuk ezt a tanévet. Abban bízunk, hogy ez eredményes, sikeres lesz. Ráadásul az Európai Unióval történő fejlesztésekről való megegyezést követően egy olyan jelentős támogatáshoz tud hozzájutni a köznevelés, a pedagógusok, az intézményrendszer, amely a következő években meghatározó jelentőséggel fogja támogatni a köznevelés működését – emelte ki Lebanov József.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke hozzátette, már a mögöttünk álló tanévet is sikeresen zárta a magyar köznevelés, hiszen azokat az eredményeket, amiket az érettségi, valamint a kompetenciafelmérés során gyűjtöttek össze, azt mutatják, hogy a diákok jól felkészültek a tanévi feladatokra.

– A korábbi évekhez képest növekedés látszott minden ilyen mérhető dologban, ami egy kedvező tény. Maguk a hatósági feladatok is sikeresen zajlottak, hiszen a beiskolázások rendben mentek. Én nagyon bízom abban, hogy az idei tanév is sikerrel kezdődik és fog befejeződni.

Az elmúlt 10 évben nagy hangsúlyt helyezett az önkormányzat is arra, hogy a különböző típusú oktatási intézményekben fejlesztések történjenek Nyíregyházán, beleértve az óvodákat, bölcsődéket is – erről már dr. Ulrich Attila beszélt.

– Egy olyan elhanyagolt infrastruktúrával rendelkeztek ezek az épületek, és még van talán olyan intézmény, amely rendelkezik is, amely javításra szorult. Elsősorban energetikai megújítások történtek a különböző iskolákban, ezek a szigetelést, a nyílászárócserét, kazáncseréket, tetőcseréket jelentették. Új eszközöket kaptak a diákok és nagyon sok helyen a tornatermek is megújultak, hogy 21. századi környezetben élvezhessék a testnevelés összes előnyét. A város elkötelezett abban, hogy megteremtse azokat a lehetőségeket, hogy az itt tanulók jól érezzék magukat az oktatási intézményekben és az a tanári gárda is, aki itt tanít városunkban.

A 2022/2023-as tanév szeptember elsején kezdődik és 2023. június 15-én ér véget. Közben természetesen lesznek szünetek is. Az őszi, a téli és a tavaszi szünet is kikapcsolódást nyújthat a diákoknak.

Kapcsolódó galéria

Szakmai tanévnyitó a Kodály Zoltán iskolában