Szaffi – Előadássorozat a Lázár Ervin Programban
Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Tavaly, a pandémiás lezárások előtti utolsó napokban élt meg egy házi főpróbát a Szaffi című gyermekdarab, melynek rendezője Horváth Illés. Múlt péntektől 30-nál is több előadás kerül a 3. és 5. osztályos tanulók elé a tanévben a Móricz Zsigmond Színházban. Az előadássorozatot a Lázár Ervin Program támogatja. A költségvetés minden általános iskolásnak ingyen biztosít évente egy alkalommal valamilyen kulturális élményt. Színházat, múzeumot, hangversenyt, őshonos állatok bemutatóját, vagy akár cirkuszi előadást. A kormány az előző években 5 és fél, 6 milliárd forintot szánt a programra.

Mai gyereknek készült ez az előadás. Érthető, általuk is használt poénokkal, és ha sikerül az ő hangjukon megszólalni, akkor az absztraktabb dolgok is eljutnak hozzájuk – fogalmazott a péntek délutáni bemutató után a rendező, Horváth Illés. Jókai Mór kisregényét Sediánszky Nóra dramaturg alkalmazta színpadra, mert fontos tanítása van Szaffi meséjének a nagyszínpadon.

„Elsősorban elfogadást, azt, hogy az ember ne szégyellje azt aki, ne szégyellje, hogy honnan jött, ne akarjon más lenni, hogy nem csak az arany és a gyémánt számít kincsnek a világon. Szóval nagyon sok olyan emberi, lelki tartalma van, ami szerintem ennek a mesének a keretében nagyon jól interpretálható, vagy elmélyíthető gyerekeknek. Igazi erkölcsi tanulságai vannak a történetnek, amit természetesen meseszerűen, érthetően, szeretettel és humorral igyekszünk interpretálni. Én úgy látom, hogy bejött” – fogalmazott a bemutató után a rendező, Horváth Illés.

És valóban bejött az apró közönségnek a darab. Hangos nevetés, bekiabálás volt a reakció a színpadon elhangzottakra, de az első sorból még a helyükről is felágaskodtak, hogy láthassák a kincsesládát a színpadon. Erényesség, bölcsesség, illedelmesség, vitézség – mondja a kormányzó az élet fontos elemeit említve.

„Nekem nagyon tetszett, mert sokáig tartott, meg jó volt. Mulatságos volt, és nem féltünk. Megtanultuk, hogy a legnagyobb kincs a világban a szeretet meg a barátság” – így fogalmazott Kiss Emília és Borsos Dorka, a Bem József Általános Iskola két harmadikosa.

„Maga a kreativitás, és a megoldások engem teljesen lenyűgöztek. Nagy öröm volt számomra, hogy gyerekkoromban, 8 évesen a miskolci színházban a Gül Babát édesapámmal megnézhettem. Nagyon örülök, hogy Nyíregyházán nagyon sok gyereket tudok elhozni a színházba, és mindent meg fogok tenni, hogy a közeljövőben egyre többen jöjjenek és ismerjék meg a színháznak azt a varázslatos világát, amit én gyerekkoromban átérezhettem” – nyilatkozta Gecse Katalin, a Bem iskola pedagógusa.

Fantasztikus volt látni, ahogy a színpadon a fiatal színészek – egyetemi hallgatók és frissdiplomások – együtt tanulták a színházat, együtt fedezték fel a játék varázsát a gyerekekkel. Jók voltak ők is, és jó volt a közönség is.

„Ez a Lázár Ervin Program egy fantasztikus dolog. Tehát most nemrég hallottam az egzakt számot, hogy a Szaffi előadásra mintegy 10 600 gyereket várunk ebben az évadban. Ez egy őrületes nagy szám, és ők olyan gyerekek, akik nem biztos, hogy eljutnának színházba a Lázár Ervin Program nélkül. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez egy nagyszerű vállalkozás, nagyszerű ajánlat a kormányzat részéről, amit igyekszünk kihasználni. Az, hogy maga az előadás, amit csináltunk, ennyire hangos sikert aratott, az külön szívmelengető öröm számomra” – folytatta Horváth Illés.

A Lázár Ervin Program szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül kínál ingyenes kulturális eseményt a kisiskolásoknak. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban – ha a járványhelyzet engedi – 10 600 gyerek láthatja ebben a tanévben a Szaffi című mesejátékot. A főbb szerepekben kettős szereposztásban játszik mások mellett Dézsi Darinka, Horváth Margit, Horváth Réka, Staub Viktória, Urmai Gábor és Gulyás Attila.