St. Pölteni delegáció a Nyíregyházi Egyetemen – Csereprogram és közös kutatások a jövőben

Az informatika, a gazdaságtudomány és szociális területeken szeretne együtt dolgozni és kutatni a Nyíregyházi és a St. Pölteni Egyetem. Az intézmény delegációját fogadták kedden, Nyíregyházán, ahol szakmai megbeszélést tartottak a jövőbeni lehetőségekről.

A sajtó előtt is bemutatkoztak a St. Pölteni Egyetem delegáltjai, majd beszámoltak a két intézmény közös céljairól. A Nyíregyházi és a St. Pölteni Egyetem hallgatói létszáma, struktúrája és képzési kínálata is hasonló, így több ponton is meg tudják találni az együttműködési lehetőségeket, illetve a két település testvérvárosi kapcsolatban is áll.

Közös kutatások

Korábban is volt már kapcsolat a két intézmény között, ami a hallgatók és oktatók cseréjére fókuszált. Az utóbbi években a koronavírus-járvány miatt nem volt túl aktív az együttműködés, most viszont szeretnék újra élővé tenni a kapcsolatot és közös kutatásokkal is bővíteni.

Három területet készítünk elő, ahol szeretnénk közösen dolgozni: a gazdaságtudomány, a számítástechnika területe, illetve a szociális munka. Visszatérve az informatikára, olyan angol nyelvű mesterképzésünk van, ahova Nyíregyházáról is várjuk azokat a hallgatókat, akik itt szereztek alapképzést” – nyilatkozta Mag. Mag. Daniela Lohner, a St. Pölten Alkalmazott Tudományok Egyeteme Nemzetközi Kapcsolatok Iroda vezetője.

Digitális világban élünk, így egyre több tananyagot készítenek online módon és évek óta elérhetőek az e-learning kurzusok is a Nyíregyházi Egyetemen, a St. Pölteni intézmény pedig élen jár az informatikai biztonság területén – hangzott el a találkozón.

Lehetőségek egyeteme

A szabolcsi megyeszékhely felsőoktatási intézménye kiugrási lehetőséget biztosít a hallgatóinak, többek között a csereprogramok lehetőségével is.

Azt gondolom, hogy nem olyan feltételekkel indulnak az itteni hallgatók, mint például a dunántúli, tehetősebb családok gyerekei és pont az egyetem jelent nekik egy olyan kitörési pontot, ahol olyan kompetenciákat szedhetnek össze, amellyel a munkaerő világában is megállják majd a helyüket. Egy olyan szemléletmódot kaphatnak, ami a későbbi életük során végig kamatozik majd számukra. Ez egy esélyteremtő egyetem mindenki számára és a kevésbé tehetséges diákoknál is meg tudjuk azokat a pontokat találni, amiben ők ki tudnak teljesedni” – nyilatkozta dr. János István, a Nyíregyházi Egyetem mb. általános rektorhelyettese.

Közös munka

A Nyíregyházi Egyetem tervei között szerepel, hogy a megyeszékhelyre vendégoktatók érkezzenek majd St. Pöltenből, illetve, hogy az itteni hallgatók csereprogramban tanulhassanak Ausztriában. A 3 fős delegáció megismerte a Nyíregyházi Egyetemet, további kapcsolódási pontokról és együttműködési lehetőségekről, valamint közös pályázatok előkészítéséről is egyeztetett a szakmai találkozón.

Kapcsolódó galéria

A Nyíregyházi Egyetemre delegáció érkezett St.Pölten-ből