Sportparkok – Városszerte már 27 szabadtéri kondiparkban sportolhatnak a nyíregyháziak
Fotó: Szarka Lajos

Átadták a legújabb szabadtéri kondiparkot Nyíregyházán, a Stadion utcán. Sikeresen pályázott Nyíregyháza a „Nemzeti Szabadidős – Egészség és Sportpark Program”-ra, melynek keretében korábban Sóstóhegyen, az Igrice utcában már megépült egy sportpark, tavaly ősz óta pedig kilenc új „D” típusú sportparkkal bővült városszerte a sportolási lehetőség. Ezek mindegyike 15 elemből álló, 150 négyzetméter alapterületű szabadtéri kondipark gumiburkolattal és akadálymentes megközelítéssel. Ezeken túl további 2 új 200 méteres futókör is elkészül májusig. A város fásítási programja keretében pedig 5 előnevelt japán díszcseresznyefát ültettek el a legújabb, Stadion utcai sportpark mellett. 

Sportparkok

A Stadion utcán átadott kondiparkkal együtt már a város 27 helyszínén használhatják a nyíregyháziak a szabadtéri sportparkokat, melyek egy pályázat keretében 100%-os, a futókörök 50% támogatás mellett épülnek meg. Utóbbihoz a szükséges önerőt az önkormányzat saját forrásból biztosítja, a beruházás összköltsége összesen közel bruttó 210 millió forint. A beruházás a harmadik üteméhez érkezett, ami azt jelenti, hogy megkezdődött a 200 m-es rekortán futókörök kivitelezése Nyírszőlősön és a Malomkertben is. A műszaki átadásuk húsvét után történhet meg.

„A városvezetés már igen hosszú idő óta nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a szabadtéri sportolási lehetőség és a szabadtéri időtöltés egyensúlyba kerüljön, látható, hogy a meglévő sportparkok kihasználtsága milyen nagy, az emberek rászoktak ezek használatára, ráadásul a jelen pandémiás helyzetben biztonságosabb is, ha valaki sportolni szeretne, hogy egy ilyen szabadtéri parkot használjon. Olyan sokféle eszköz van itt, hogy aki erősebben szeretne edzeni, vagy aki csak edzeget, az is megtalálja a lehetőségeket” – mondta el dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a sportpark átadóján.

A sportparkokat jellemzően iskolák közelébe tervezték, azonban minden korosztály szívesen használja az eszközöket, a gyerekektől a nyugdíjas korúakig. Dr. Kovács Ferenc polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány időszakában kifejezetten fontos az immunrendszerünk erősítése, amelyhez a sportolás is jelentősen hozzájárul. A 9 új kondiparkot és 2 futópályát magában foglaló beruházás hamarosan a végéhez érkezik.

„Nyertünk egy pályázatot, 9 ilyen szabadtéri kondiparkot építünk, ebből négy elkészült tavaly ősszel, egy a Széna téren és a Continental Aréna udvarán, kettő pedig a Jósavárosban, most pedig újabb három készült el, a Stadion utcán, Rozsrétszőlőn és a Kertvárosban, az Óvoda utcai játszótér mellett. Nagyon fontos, hogy ezzel a programmal 27 ilyen szabadtéri kondipark lesz elérhető Nyíregyházán. Ezek 150 négyzetméteres, gumi alapzatú, 15 sportolási eszközzel felszerelt pályák, melyek ingyenes sportolási lehetőséget biztosítanak mindenki számára”.


Faültetési program

2018-ban indult egy polgármesteri program Nyíregyházán, amelynek az a lényege, hogy a környezetünket szebbé tegyük. Ennek keretében a Stadion utcai új szabadtéri sportpark mellett helyeztek el 5 előnevelt, japán díszcseresznyefát. A fásítási programmal kiegészült zöldfelület-fejlesztési programhoz évek óta számos helyi vállalkozás, civil szervezet és magánszemély is csatlakozott már – tette hozzá a polgármester.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a stadion utcán