Erdőfelújítás Sóstón – Több ezer kocsányos tölgyet ültetett a Nyírerdő Zrt.
Fotó: Szarka Lajos

Huszonhatezer kocsányos tölgyet és több ezer másfajta csemetét ültettek el a Sóstói-erdőben. Tavaly ősszel fakitermelési munkák zajlottak, az erdősítés ezután történhetett meg. A Nyírerdő a járványhelyzet miatt idén nem tud önkéntes faültetéseket, illetve iskolás foglalkozásokat sem szervezni.

 

A gépi és a kézi munkaerőre egyaránt szükség volt a Sóstói-erdőben, az erdőfelújítás során több ezer csemetét ültettek el. A Nyírerdő munkatársai összesen négy hektáron dolgoztak és mivel a Sóstói-erdőt a kocsányos tölgy jellemzi, így elsősorban most is tölgyfákat ültettek.

„Tavaly ősszel fakitermelési munkák zajlottak, két területen volt erre szükség, ahol nagyon öreg volt az állomány. Ezeknek a helyén most erdőfelújítás zajlik annak rendje és módja szerint. Ez két kisebb erdőrészletet érint, az egyik egy elég látogatott helyen van, az úgynevezett hármasdombi nyiladék mellett. A fakitermelést követően talaj-előkészítést hajtottunk végre, majd ezt követően végre elérkezett az idő, hogy az erdőfelújítás is megtörténjen” – mondta Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

Tölgyfák és csemeték

A területre 26 000 őshonos kocsányos tölgyet ültetnek és 3500 vadkörte, 2500 tatár juhar, 1700 gyertyán, 1100 ezüst hárs, 1000 szil is kerül majd a földbe, a szegélyeken pedig cserjesor kap helyet. A csemeték elültetését követően a vadkár megelőzésére szolgáló kerítést is építenek majd. Az erdőfelújítás négymillió forintos költségét a Nyíregyházi Erdészet elsősorban más területeken folytatott eredményes gazdálkodásból származó forrásból finanszírozza.

Folyamatos a munka

„Egy folyamatot kell biztosítanunk nekünk, erdészetnek itt, a Sóstói-erdőben és sok más területen is. Ahhoz, hogy az unokáinknak és az ő unokáiknak is szép erdeik legyenek itt, a Sóstói-erdőben, amiben kirándulni, pihenni lehet, de hogy természetvédelmi szempontból is megállja a helyét, ahhoz ezeket a munkákat el kell végezni” – tette hozzá Tölgyfa Gábor.

Koronavírus

Egy hektár területre közel tízezer csemetét ültetnek, ekkora állomány biztosítja azt, hogy sikeres legyen az erdősítés. A járványhelyzet miatt az elmúlt években rendszeressé vált önkéntes faültetéseket, illetve közösségi programokat nem lehet szervezni. Illetve az iskolás csoportok számára sem lesznek foglalkozások.

Kapcsolódó galéria

Erdőfelújítás